Revoltă în sistemul sanitar din România, din cauza stimulentului de 500 de euro propus de Iohannis
Stimulentul de 500 de euro acordat eroilor din linia întâi în lupta împotriva COVID-19, a devenit prilej de scandal în sistem. Vezi motivul de nemulțumire al ambulanțierilor.
Ambulanțierii se revoltă din cauza stimulentului de 500 de Euro
Stimulentul de risc este unul dezamăgitor, sunt de părere ambulanțierii, care acuză că Ministerul Sănătății a primit date din teren ireale, fără ca angajații de intervenție să fie consultați în această privință. Actualmente, 57 de asistenți, 43 de ambulanțieri și 9 medici sunt infectați cu noul coronavirus, potrivit datelor din teren. În schimb, Federația Națională Sindicală „Ambulanța“ din România (FNSAR), anunță că există 119 ambulanțieri infectați cu temutul virus, dintre care 9 sunt medici, 57 asistenți, 43 ambulanțieri și 10 „alt personal“.
Pe perioada stării de urgență, conducerea FNSAR a solicitat intervenția ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, pentru ca personalul de pe ambulanță, care își desfășoară activitatea în teren, să poată beneficia de stimulentul de risc.
„Solicitarea conducerii FNSAR vine în urma nemulțumirilor și discriminării personalului operativ de intervenție, care în toată această perioadă a fost supus unui risc continuu și agresiv, prin felul activității de intervenție în teren, în medii diferite, unități sanitare destinate celor infectați cu virusul COVID-19, în familii, comunități, spații destinate celor aflați în carantină, în izolare impusă, recoltare de probe, situații ascunse și necunoscute, etc. OUG nr. 43/2020 responsabilizează conducerea serviciilor de ambulanță de nominalizarea personalului care beneficiază de stimulentul de risc, iar machetele transmise de anumite direcții din cadrul Ministerului Sănătății către conducerea serviciilor de ambulanță au avut interpretări diferite privind interpretarea Ordonanței în vederea alocării stimulentului de risc de 2.500 lei brut lunar și perioada acordării“, au transmis reprezentanții Federației.
Acuzații de discriminare
Potrivit conducerii FNSAR, faptul că nu a existat consultare cu cei din teren pentru a afla riscurile reale la care aceștia au fost expuși, în contextul pandemiei de COVID-19, a făcut ca situațiile cerute de minister și cele transmise de conducerea serviciilor de ambulanță să fie disctiminatorii, iar identificarea cerințelor din machetă să fie imposibilă.
„Personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță a apreciat intențiile Guvernului României de a acorda stimulentul de risc pentru personalul din linia întâi în lupta cu virusul COVID-19, stimulent stabilit prin OUG nr. 43/2020, luptă în care personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță a fost și este implicat 100%, dar modul de interpretare și acordare a stimulentului de risc este dezamăgitor. Mesajul personalului operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță către cetățenii României este că, în ciuda acestor stări de dezamăgire și nemulțumire privind acordarea stimulentului de risc mult trâmbițat, dedicarea profesională, empatia și toată dăruirea va fi 100% pentru cei aflați în nevoi, și să se treacă cu bine, cât mai repede de această situație și fără pierderi de vieți“, se mai arată în comunicat.