Revine canicula în România. Vremea la extreme, temperaturile vor fi din nou sufocante. ANM a emis cod galben

de: Andrei Simion
08 08. 2024

Joi, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat o avertizare de tip Cod galben pentru caniculă și disconfort termic, valabilă vineri, 9 august, pentru cinci județe și pentru municipiul București.

România nu a scăpat încă de caniculă

Vineri, în sudul Olteniei, precum și în sud-vestul și centrul Munteniei, se vor înregistra temperaturi caniculare, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va ajunge la nivelul critic de 80 de unități. Maximele vor varia între 35 și 37 de grade, conform Agerpres.

Atenționarea vizează județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Meteorologii au mai indicat că vineri vor avea loc fenomene de instabilitate atmosferică, în special în regiunile montane.

Revine canicula în România

Cum va fi vremea în Europa

Cerul va fi temporar mai noros, cu ploi semnalate în nord-vest, nord, nord-est, centru și local în sudul continentului. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și, în unele zone, pot apărea și căderi de grindină, precum și cantități semnificative de apă. În restul continentului, vremea va fi predominant frumoasă, iar fenomenele menționate vor apărea doar pe arii restrânse. Vântul va avea intensificări mai puternice în Arhipelagul Britanic și în Scandinavia, dar și în regiunile afectate de averse, unde pot fi posibile vijelii.

Temperaturile nu vor prezenta modificări semnificative comparativ cu perioada anterioară. În Spania, se vor înregistra din nou maxime de 39-40 de grade.

Cum va fi vremea pe litoral

Vremea va fi în general plăcută. Cerul va fi în mare parte senin, iar vântul va avea intensitate slabă până la moderată. Temperaturile maxime se vor situa între 28 și 30 de grade, iar cele minime între 19 și 22 de grade. Temperatura apei mării va fi de 23 până la 25 de grade.