Retragerea Turciei din „Convenția de la Istanbul”, aprobată de cea mai înaltă instanţă administrativă. Președintele turc, aspru criticat de Occident

de: Rosu Ioana
03 01. 2023

Decizia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a-și retrage țara din Convenţia Consiliului Europei, a cărei misiune este aceea de a preveni şi a combate violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost aprobată de cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei, Danistay. Astfel, explicația liderului turc, potrivit căreia, „Convenția de la Instanbul” este contrară conceptului tradiţional al familiei, a fost confirmată și acceptată oficial, în ciuda multitudinii de reacții negative venite din partea grupurile opoziției.

Turcia, decizia care a stârnit revoltă în rândul Occidentului

Decizia președintelui turc de a se retrage din cadrul „Convenției de la Istanbul”, care promovează prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice
a fost aspru criticată de numeroase grupuri, care l-au acuzat pe Recep Erdogan că încurajează ideologia de gen şi activismul LGBT.

Acesta a menționat în solicitarea sa din primăvara anului 2021 că „nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei. La mai mult de un an distanță de la solicitarea sa, cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei, Danistay, a decis că această retragere din cadrul Convenţiei Consiliului Europei este conformă dreptului turc.

În tot acest timp, atât Guvernul de la Ankara, cât și alte grupuri din opoziție au încercat să demonstreze că această convenţie „a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea”, făcându-se referire la activiştii care au promovat acest tratat cu scopul de a obține mai multe măsuri de protejare a comunităţii LGBT.

Reacția președintelui turc după decizia finală a instanței

Decizia Turciei de a se retrag din această convenție a fost condamnată aspru de mai multe organizații europene și americane, care militează pentru drepturile omului.

Astfel, șase state central şi est-europene membre ale UE nu și-au exprimat acordul de a fi parte din această convenţie, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia a anunțat că doreşte să se retragă din ea, susținând că încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.

În ciuda retragerii Turciei din această convenție, Recep Erdogan a dat asigurări cu privire la faptul că protecția femeilor va fi în continuare asigurată, ba mai mult,vor fi înăsprite legile pentru a preveni violențele îndreptate împotriva soțiilor sau fostelor soții.