Rețete delicioase de post. Ghiveci țărănesc cu legume
Giveciul țărănesc de post sau ghiveci mănăstiresc, aceasta este o rețetă tradițională veche: un amestec delicios de legume. Este o rețetă ieftină și sănătoasă, care te scapă de toate legumele din frigider. I se spune țărănesc pentru că se pune orice fel de legumă, cu cât mai multe legume, cu atât mai bun.
Rețete delicioase de post. Ghiveci țărănesc cu legume
Ingrediente rețetă ghiveci țărănesc cu legume
- -1-2 cepe mari
- -2 morcovi
- -1 ardei gras
- -mazăre
- -fasole verde
- -1 vânată mică
- -1 dovlecel mic
- -brocoli, sfecla rosie, conopidă, varză, bame, capere, țelină radacină și frunze, porumb, ciuperci, păstarnâc, orice fel de legume
- -3-4 cartofi
- -verdeață (mărar și pătrunjel)
- -sare, piper, ardei iute, boia de ardei dulce, cimbru, dafin
- -3-4 linguri ulei
- -1-2 căței de usturoi
- -50 ml vin alb
- -roșii, bulion sau suc de roșii
Ghiveci țărănesc de legume. Mod de preparare
Este nevoie în mod obligatoriu de ceapă, morcov, ardei, cartofi și roșii sau suc de bulion de roșii. Restul legumelor, puteți folosi ce aveți în frigider sau în congelator. Se taie felii, nu mărunt, se amestecă într-un lighean și se mai adaugă în funcție de coloritul dorit. Se adaugă toate legumele într-o tavă sau cratiță, se adaugă uleiul și condimentele, roșiile sau bulionul și se completează cu apă să acopere legumele. Se acoperă cu o folie sau cu un capac și se bagă la cuptor, la un foc potrivit.
Este cea mai simplă metodă de a face ghiveciul țărănesc. Se verifică legumele, după o oră și se gustă pentru a vedea dacă mai e nevoie de condimente. Se adaugă acum vinul și se mai bagă la cuptor, fără capac, pentru a se rumeni frumos. Se lasă doar 10-15 minute și se servește cald sau rece, cu verdeață tocată deasupra. O altă variantă de gătire etse de a înăbuși legumele pe rând, începând cu ceapa în funcție de cât de repede fierb.