Rețetă veche de castraveți murați ca la bunica. Ingredientul care le conferă savoare acrișoară și textură crocantă

de: Ionuț Vieru
28 06. 2024

Castraveții murați sunt un aliment de bază, iar cel mai probabil, aveți în acest moment un borcan în cămara voastră. Cei mai buni castraveți murați sunt făcuți de bunicii noștri, folosind rețete tradiționale și ingrediente secrete.

Rețetă de castraveți murați ca la bunica

Castraveții murați în saramură sunt pregătiți de bunicii noștri de secole întregi. Rețeta nu este una foarte dificilă, dar trebuie să avem în vedere câteva lucruri de bază dacă vrem ca gustul să fie perfect.

În primul rând, dacă vrem să obținem același gust ca al bunicilor, trebuie să folosim castraveți crescuți în propria grădină. Îi spălați foarte bine și îi curățați de ace și de floricica din vârf.

De asemenea, veți mai avea nevoie de un fir de mărar cu floare și apă de sare dacă aveți posibilitatea, dacă nu, o lingură de sare grunjoasă pe 1 litru de apă.

Punem castraveții în borcan, adăugăm firul de mărar cu tot cu floare și o lingură de apă de sare. Castraveții trebuie lăsați timp de 5 zile, până vor căpătă o culoarea aproape de cea maro.

Beneficiile consumului de murături

Murăturile se numără printre cele mai apreciate garnituri, mai ales în sezonul rece, fie că vorbim despre castraveți, gogonele, pepeni, gogoșari, varză și așa mai departe. Se potrivesc alături de o friptură sau alte tipuri de carne, în general.

Iată câteva beneficii ale consumului regulat de murături:

  • Ajută la digestie

Murăturile fermentate conține bacterii bune, numite probiotice. Acestea sunt foarte importante pentru sănătatea digestivă. Atunci când legumele trec prin procesul de fermentare, bacteriile bune descompun zaharurile naturale, iar acest proces oferă murăturilor acel gust acru.

  • Conțin antioxidanți

Murăturile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, substanțe dăunătoare rezultate în urma metabolismului celular.

  • Sunt slabe în calorii, perfecte pentru diete

Murăturilor sunt foarte sărace în calorii, motiv pentru care pot fi consumate fără probleme dacă doriți să slăbiți. Poate fi de ajutor pentru a da mai multă savoare meselor.

Probabil singurul dezavantaj este faptul că murăturile conțin foarte multă sare, lucru care poate crește tensiunea arterială. Cel mai indicat este să vă hidrați foarte bine după ce ați consumat murături.