Rețetă turtă de mălai. Mâncarea copilăriei noastre. Cu ce poți înlocui pâinea
Turta de mălai, un fel de ”ruda săracă” a pâinii, este puțin cunoscută în zilele noastre, dar reprezintă o amintire pentru bunicile noastre, care găteau frecvent acest fel. Astăzi, rețeta a fost din nou scoasă la lumină de bucătari pasionați de gastronomia de odinioară și reprezintă o curiozitate pentru noii călători ai lumii.
Rețetă turtă de mălai
Pe vremea când mălaiul era baza în toate bucătăriile din țara noastră, dar și siguranța că dacă îl ai în pod poți trece cu bine peste iarnă, gospodinele inventau tot felul de preparate din el.
Ingrediente
- făină de mălai – 3 căni
- făină albă – 1 cană
- apă fiartă
- sare
- 1 ou
- zahăr – opţional
Mod de preparare
„Făina de mălai trebuie opărită întâi. Apa fierbinte în care s-a pus puţină sare se toarnă pe rând, cu polonicul, în vasul cu făina de mălai, până se obţine un păsat moale, care curge. Apoi se toarnă în vasul cu făina albă şi se amestecă până se obţine un aluat consistent, nu prea tare. Zahărul se adaugă după gust, doar dacă vrem să facem turta de mălai dulce. În mod normal, aluatul se pune într-o tavă şi se aşează cu mâna udă, pentru a se acoperi crăpăturile formate în aluat. Eu prefer să le fac turtiţe mici, pe care le aşez apoi în tavă şi le pun la copt”, explică o bătrână din Maramureș, potrivit Adevărul.
Mălaiul este un produs morărit, o făină alimentară obținută prin măcinarea boabelor uscate de porumb. El are o largă utilizare în bucătăria sudamericană și în America Centrală și este folosit atât ca ingredient în mâncăruri, cât și pentru hrana animalelor. În America a fost folosit în bucătăria amerindiană încă din Antichitate, iar după descoperirea Americii și de către europeni a ajuns în alimentația europeană, răspândindu-se concomitent în toată lumea.