Rețetă tort diplomat. Cea mai bună rețetă de tort diplomat cu fructe și frișcă

de: Ana Chivu
25 06. 2020

Cum să faci cel mai simplu și răcoros desert? Trebuie să profiți de fructele de sezon, așa poți să le înlocuiești lejer pe cele din rețetă în schimbul preferatelor tale. Care este rețeta pentru tortul diplomat?

Rețetă tort diplomat

Tortul diplomat este unul din cele mai iubite deserturi ale românilor. Este clasic, răcoros și mereu o opțiune bună pentru un sfârșit de masă cu prietenii sau familia. Tortul se numește așa doar în România, dar face parte din grupul de prăjituri care au cam aceeași bază numite „Charlotte russe” – șarlotă rusească. Formele sale sunt multe, dar în general se prezintă într-o formă rotundă cu pișcoturi sau felii de brioșe pe fundul tăvii și constă într-o cremă de vanilie și frișcă naturală (cu sau fără fructe).

Un mic detaliu care ar face diferența sunt cojile de portocale confiate, dar și fructe de sezon. În loc de pișcoturi sau brioșe poți folosi un pandișpan subțire pe care să-l prepari tu în casă, iar pentru un plus de gust poți pune în compoziția lui esență de migdale. Îl poți decora cu frișcă, zahăr pudră sau orice preferi.

Cum să faci cel mai bun tort diplomat?

De ce ingrediente ai nevoie?

Blat pandispan simplu
4 oua (separate albusurile de galbenusuri)
100 g zahar tos
un strop de sare
miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
100 g faina cernuta

Banda de piscoturi
2 oua separate (albusuri de galbenusuri)
25 g faina
25 g amidon
50 g zahar tos
putina sare
putina vanilie sau ⅓ plic zahar vanilat
100 g zahar pudra pentru presarat

Crema diplomat
5 oua intregi
200 g zahar tos
un strop de sare
miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 lingurite extract sau 2 plicuri zahar vanilat
30 g gelatina (granule sau foi)
600 ml frisca naturala (smantana pentru frisca cu min 30% grasime) – preferabil La Dorna cu 35%
cca. 500- 600 g fructe (cirese, piersici, ananas, mandarine, capsuni, zmeura etc)
100 g stafide inmuiate in sucul unei portocale + 20 ml rom (veritabil, cu alcool)
50 g coaja confiata de portocala, tocata marunt