Rețetă specială de cafea ca-n Turcia. Ai nevoie de câteva ingrediente pentru o explozie de aromă în ceașcă

de: Ionuț Vieru
07 07. 2024

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Unii oameni nu își pot începe ziua fără o ceașcă de cafea. Turcii sunt recunoscuți pentru modul inedit de preparare a acestei băuturi.

Cum să faci cafea ca în Turcia

Pentru mulți iubitori de cafea, este mai mult decât mirosul de boabe prăjite și un gust neted și bogat. Este ritualul de a începe ziua cu o cană caldă și gustoasă de cafea.

Nu este dificil să prepari o cafea ca în Turcia, dar trebui să respecți câteva reguli de bază, foarte simple. Mai întâi, vei avea nevoie de un ibric, iar apa pe care o vei folosi se măsoară cu aceeași cană cu care se bea.

Dacă nu poți bea cafeaua cu zahăr, poți adăuga câte o linguriță de zahăr pentru fiecare ceașcă de apă. Se pune apa la fiert, iar atunci când devine călduță se adaugă și cafeaua.

Sunt suficiente câte două lingurițe cu vârf pentru fiecare ceașcă de apă, adică în jur de 10 grame de cafea pentru fiecare ceașcă. Amestecăm ușor cafeaua și o lăsăm să fiarbă, dar nu trebuie să dea în clocot.

După, se mai ia o linguriță rasă de cafea și se presară în ploaie în ibric, după care se amestecă până se omogenizează. Mai apoi, se iau câte două lingurițe de caimac și se pun în fiecare ceașcă, iar cafeaua din ibric se lasă pe foc la fiert, până la final.

Cafeaua fiartă se toarnă în cești peste caimacul deja adăugat în ele, iar pentru cei care iubesc această băutură mai aromată, puteți adăuga cardamom. Nu uitați un pahar de apă alături de cafea.

Beneficiile consumului de cafea

Cafeaua conține cofeină, iar cofeina este un stimulent care activează sistemul nervos central. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să vă simțiți mai treaz, alert sau energic după ceașca de dimineață.

Cu toate acestea, prea multă cofeină poate provoca reacții adverse precum neliniște, amețeli, dureri de cap, ritm cardiac rapid și chiar anxietate. Dacă vă confruntați cu oricare dintre acestea, este recomandat să reduceți consumul de cafea.

Pe de cealaltă parte, cafeaua vine și cu foarte multe beneficii. Iată câteva:

  • De ajutor împotriva depresiei

Cafeaua poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale. Un studiu a constatat un „risc semnificativ mai mic de depresie” la persoanele care beau cel puțin patru cești de cafea pe zi.

  • Conține antioxidanți

Boabele de cafea sunt semințele din interiorul fructului mic al arborelui de cafea. Atât semințele, cât și fructele sunt bogate în antioxidanți. Una dintre sursele primare de antioxidanți din dieta zilnică a oamenilor este cafeaua.

Antioxidanții sunt esențiali deoarece pot preveni sau întârzia anumite tipuri de deteriorare a celulelor corpului tău. S-a demonstrat că acidul clorogenic, un polifenol abundent în cafea, reduce inflamația. De asemenea, poate juca un rol cheie în protecția împotriva bolilor cronice, inclusiv a obezității

  • Poate reduce riscul de diabet de tip 2

S-a demonstrat că riscul de diabet de tip 2 scade atunci când consumul de cafea crește. Într-un studiu, șansa de a dezvolta boala a scăzut cu 6% pentru fiecare ceașcă pe zi.