Rețeta oltenească de crap cu mujdei a lui Dan Helciug. Care este ingredientul secret: ”Ceri porție dublă!” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
24 03. 2024

Dan Helciug, solistul trupei Spitalul de Urgență, ne oferă o rețetă delicioasă de crap, pentru zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui. El ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Playtech Știri, și care este ingredientul secret care îi dă mâncării savoare, un gust aparte, dar și de la cine a preluat modul de preparare. Invitații la masă cer adesea porție dublă.

Rețeta oltenească de crap, gătită de Dan Helciug în Postul Paștelui

Postul Paștelui a început pe 18 martie și durează 40 de zile. Până pe 5 mai 2024, creștinii ortodocși au însă și două zile cu dezlegare la pește, de Buna Vestire, pe 25 martie 2024, dar și de Intrarea Domnului în Ierusalim, de Duminica Floriilor, pe 9 aprilie 2024. Dan Helciug ne-a oferit rețeta lui delicioasă de crap, pentru zilele cu dezlegare la pește, care nu este deloc greu de gătit și are un timp redus de preparare. Artistul a dorit însă să ne precizeze, din start, că, în bucătărie, este ajutat adesea și de fiul său, Luca:

”Această rețetă delicioasă de crap este preluată de la bunica, din partea mamei, din Oltenia. Ca mod de preparare nu este deloc greu. Crapul se curăță bine de solzi, se taie în bucăți mari, peste care se adaugă sare și piper. Într-o tigaie mare, cu ulei încins, prăjim bine peștele. Apoi scoatem bucățile și le așezăm într-un vas lung de sticlă, peste care turnăm mujdeiul, format din mult usturoi pisat, roșii coapte, curățate de coajă și mărunțite, și un ardei iute copt. Adăugăm și o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt. Îi va da o aromă aparte!”, spune Dan Helciug, exclusiv pentru Playtech Știri.

Citiți și:

Preparatele de post care au până la 50 de E-uri. Ce nu este indicat să consumi în Postul Paștelui

Peștele prăjit se servește cu mămăliguță caldă: ”E delicios!”

Dan Helciug, care este și prezentatorul emisiunii ”Rivalii” (TVR 2), alături de Marina Almășan, a dorit să mai precizeze că peștele fără mămăliguță caldă nu este atât de gustos:

”Facem și o mămăliguță în tuci, prietenii pe care îi invităm la masă fiind foarte încântați de meniu. Cer porții duble! Delicioasă este însă zeama aceea în care am băgat crapul prăjit, musafirii se bat pe ea! Ne-au cerut și ingredientul secret care este, de fapt, un ardei iute copt”.

Rețeta de supă de linte cu crutoane a Adinei Halas pentru post

Iar vedeta TV Adina Halas ne-a oferit o gustoasă și hrănitoare rețetă de supă de linte cu crutoane, potrivită pentru toate posturile din timpul anului:

”Se pun la fiert, într-o oală mare, 2 cepe medii, 3 morcovi, ¼ țelină, un păstârnac și un cartof. Când încep să se înmoaie, se adaugă 3 ardei capia. Când sunt aproape fierte legumele, se adaugă o linguriță de turmeric, amestecul de condimente și sarea. Se strecoară supa și se păstrează și lichidul. Peste legumele strecurate se adaugă 2 cm de ghimbir ras, 2 căței de usturoi și 3-4 linguri de ulei de măsline. Se blenduiesc, adăugând treptat și din apa în care au fiert legumele, până se ajunge la consistența dorită, care ar trebui să fie potrivită și cremoasă”.

Adina Halas ne-a oferit și rețeta de crutoane cu busuioc și usturoi:

”Într-un bol, am amestecat câteva linguri de ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, zdrobiți în mojar, busuioc uscat și sare și am trecut crutoanele prin acest amestec, apoi le-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt, și le-am băgat în cuptorul preîncălzit. Se coc timp de 10 minute, la 180 de grade”.

Ce alimente sunt permise în Postul Paștelui?

În zilele de post nu se mănâncă deloc carne, însă poate fi înlocuită cu soia sau cu alte produse vegetale. În Postul Paștelui se pot prepara tocănițe de legume, mâncare de fasole uscată, cu murături, ghiveci, cartofi copți, mâncare de linte, de mazăre, de spanac, sarmale cu orez și legume. Laptele poate fi înlocuit cu laptele de migdale sau de soia. Prăjiturile, dulciurile pot fi înlocuite cu fructe proaspete sau cu prune uscate, cu nuci, migdale.

Citiți și:

Postul Paștelui 2024. Când începe și cât ține

În Postul Paștelui, carnea, laptele și ouăle sunt interzise în perioada celor 40 de zile. În 2024, Paștele Ortodox este prăznuit pe 5 mai, iar Paștele Catolic, pe 31 martie.