Rețetă dulceață de trandafiri. Rețeta de pe vremuri, pas cu pas

de: Alexandra Chivu
20 06. 2020

Trandafirii Rosa de Rescht au fost primii ”sacrificați” pentru dulceață. Originea acestei plante este în Persia, iar locuitorii Indiei au fost primii care au folosit trandafirii pentru a prepara o minunată dulceață cu sirop delicat. Savoarea s-a extins și alte țări, Grecia și Turcia pregătind ulterior aceste bunătăți. Rețeta originală era diferită de cea ce azi. Pe vremuri, se puneau în recipiente straturi de petale cu straturi de zahăr, se lăsa la soare și se amesteca în fiecare zi. La un moment dat, sucul petalelor se combina cu zahărul care se topea treptat și rezultatul era folosit în cazuri de indigestie. În România, soiul folosit pe post de bază în această rețetă este Damasc, fiind niște trandafiri mari, de un roz intens, cu petale groase.

Rețetă dulceață de trandafiri

Ingrediente

  • 6 flori mari de trandafir
  • 500 g zahăr
  • 30 ml suc de lămâie
  • 100 ml apă

Mod de preparare

Spală trandafirii și scutură-i cu grijă. Dacă partea de jos a petalelor este foarte groasă, aceasta se desprinde, dar, de cele mai multe ori, petatele sunt atat de fragede încât se desfac doar cu câteva atingeri. Următorul pas constă în a pune într-o crăticioară la fiert apa cu sucul de lămâie și zahărul. Ține pe foc 2-3 minute. Pregătește petalele într-o cratiță largă și toarnă siropul fierbinte peste ele.

Dulceață de trandafiri

Pune totul pe un foc mic și lasă dulceața doar cât să dea un clocot mic, totul folosind un capac, apoi lasă la răcit. Scoate petalele cu o spumieră și mută totul într-un alt bol. Mai lasă siropul la fiert pe foc mic până scade și devine de consistența mierii, dar ai grijă să nu-l caramelizezi. Trebuie să ai în vedere că el se va îngroșa și după răcire. Adaugă petalele înapoi în siropul fierbinte și lasă să dea un clocot de 10 secunde.