Rețetă de tartă cu fructe. Un desert răcoros pentru vară
Tarta este un preparat gustos, cu o istorie bogată, care i-a cucerit chiar și pe nemți. Cu brânză, cu spanac și bacon ori cu cremă de vanilie și fructe, delicatesa s-a împrăștiat prin toate colțurile lumii și devine vedeta verii, fiind un desert răcoros, cu poame de sezon.
Tartă cu fructe și cremă de vanilie. Rețeta pentru răcorosul desert
Ingrediente
- 300g faina alba 000
- 150g unt gras, min 82%, bine racit
- 80g zahar pudra
- un praf de sare
- coaja rasa de la ½ de lamaie
- 2 galbenusuri
- 3-4 linguri de apa rece
- vanilie
Cremă
- 400 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 120 g zahar
- 25 g amidon
- vanilie (1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita extract sau ½ pastaie de vanilie)
- 1 varf de cutit de sare
Decor
- circa 250 g fructe după bunul plac
- 1 plic de gelatină pentru tort
Mod de preparare
Blat. Pune făina și zahărul pudră într-un vas peste care vei pune praful de sare și bucățelele reci de unt. Amestecă 30 de minute, până când compoziția din castron este una uscată, ca nisipul. Este normal să se vadă bucățile de unt împrăștiate prin făină. Aluatul obținut trebuie pus la rece, într-o folie transparentă, măcar 30 de minute.
După ce a stat la frigider, pune aluatul într-o formă de tartă și aranjează-l așa încât să urce și pe pereții acesteia până sus. Înțeapă aluatul cu o furculiță pentru a nu crește inegal și dă forma la frigider pentru 30 de minute ori 10 minute la congelator. Încinge cuptorul la 200 grade Celsius și lasă tarta la copt 15 minute, până se rumenește ușor la margini.
Crema. Pune la fiert laptele cu vanilia. Între timp, amestecă cu mixerul gălbenușurile împreună cu zahărul și sarea până când amestecul se deschide la culoare și devine spumos. Adaugă făină și amestecă mai departe câteva secunde, până se încorporează. Toarnă laptele fierbinte peste amestecul din bol. Toarnă înapoi în oala în care a fiert laptele, apoi pune din nou cratița cu crema pe foc mic și amestecă constant cu o spatulă, pentru a nu se prinde de fundul vasului.