Rețetă de mucenici moldovenești. Cu ce trebuie să-i ungi la final ca să iasă delicioși. Gustul se schimbă radical cu acest ingredient

de: Ionuț Vieru
08 03. 2023

Pe data de 9 martie sunt prăznuiți Sfinții Mucenici, iar gospodinele pregătesc celebrii colaci în forma cifrei opt. Aceștia se fac din aluat de cozonac, iar mai apoi se ung cu miere și nucă. În funcție de zona țării, rețeta de mucenici diferă, însă rezultatul final este delicios indiferent dacă sunt mucenici din Dobrogea, Muntenia sau Moldova. În rândurile următoare vă vom prezenta o rețetă de mucenici moldovenești.

Rețetă de mucenici moldovenești

Mucenicii muntenești sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, iar cei moldovenești sunt făcuți din cocă e cozonac. Chiar dacă rețele sunt puțin diferite, gustul este mereu delicios, iar forma lor rămâne aceeași.

Pentru a pregăti mucenicii moldovenești, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 800 g făină
  • 250 g zahăr
  • 10 g drojdie uscată
  • 130 ml lapte cald
  • 130 ml apă caldă
  • 100 ml ulei
  • 2 ouă
  • un praf de sare

Pentru sirop veți avea nevoie de:

  • 250 ml de apă
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 linguriță de esență de rom

Pentru uns și decor:

  • nucă
  • miere

Citește și: Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Tradiții și obiceiuri

Mod de preparare

Începem prin a amesteca într-un castron cu apă caldă o linguriță de zahăr și drojdie. Mai apoi, turnăm într-un bol laptele, 150 g de zahăr, un ou, praful de sare și uleiul, după care omogenizăm totul foarte bine. Adăugăm făina și drojdia și frământăm aluatul bine.

Aluatul va trebui să-l lăsăm la crescut timp de circa 30-40 de minute într-un loc călduros. În tot acest timp putem preparare siropul, punând la fiert apa cu zahărul. Lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul și adăugăm esența de rom.

După ce a crescut aluatul, frământăm puțin pentru a forma bilele, care mai apoi se întind în bastonașele din care vom forma cifra opt. Punem mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut aproximativ 20 de minute, după care se ung cu ou și se dau la cuptor la foc mediu.

Mucenicii vor fi gata atunci când capătă o culoare aurie. După ce îi scoatem din cuptor îi lăsăm să se răcească puțin, după care îi trecem prin siropul de zahăr pe care l-am pus într-un bol. La sfârșit îi ungem cu miere și presărăm nuca măcinată. Poftă bună!

Citește și: De ce seamănă mucenicii cu cifra 8. Există o semnificație specială

Tradiții și obiceiuri de cei 40 de Mucenici

Pe data de 9 martie se organizează praznice și se împart alimente în memoria celor care au trecut în neființă. Pe lângă mucenici, se obișnuiește să se împartă și nuci, fasole, alune sau poame. Alimentele se împart după ce au fost sfințite la biserică.

De asemenea, potrivit tradiției populare, bărbații trebuie să consume 40 de pahare cu vin. În unele zone din țară se aprind focuri în curți, în fața caselor sau în grădini. Femeile iau din cenușa rezultată și o presară împrejurul gospodăriei pentru a o proteja de spiritele rele.

Totodată, de Sfinții Mucenici nu este bine să dăm bani cu împrumut sau să facem treburi în casă. Nu se spală haine și nici nu se face curățenie, iar cine nu respectă sărbătoarea, se spune că va fi bolnav timp de 40 de zile.

Din străbuni se spune că tot ce este semănat în această zi va crește de 40 de ori mai mult, iar cine respectă sărbătoarea în casă va avea spor în toate pe parcursul anului.