Rețetă de mici ca acum 100 de ani. Ingredientul magic pe care să-l adaugi în carnea tocată, devin pufoși și zemoși

de: Daoud Andra
15 08. 2024

Micii sunt nelipsiți de la grătarele românilor, în orice sezon. Majoritatea oamenilor cumpără carne de mici gata preparată și porționată, la caserolă, însă pentru a obține acel gust autentic al micilor pe grătar, compoziția se face acasă, ținând cont de anumite reguli.

Rețeta de mici care te va face să renunți la cei din comerț

Micii nu sunt altceva decât un amestec de carne tocată de diverse tipuri, în proporții variabile, amestecată cu alte ingrediente care îi dau savoare și o fac să fie suculentă și delicioasă. Pentru a obține mici ca la restaurant, acasă, trebuie să respecți câteva reguli legate de ingrediente și de preparare. În acest fel, micii vor ieși pufoși și zemoși, mai buni decât cei cumpărați.

Pentru a recrea rețeta autentică de mici, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g carne de vită (cu un conținut de aproximativ 20% grăsime)
  • 250 g carne de porc (cu un conținut de aproximativ 30% grăsime)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 linguriță de sare
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă

Mod de preparare

Începe prin a toca la mașină sau la robot carnea de vită și carnea de porc, folosind sita cu găuri mici. Este esențial să folosești carne cu un conținut de grăsime de aproximativ 20-30% pentru a obține mici suculenți și gustosi. Proporția de grăsime în carne joacă un rol crucial în textura și umiditatea micilor, iar mixul de carne de vită și porc asigură un echilibru ideal între frăgezime și aromă.

Mărunțește cățeii de usturoi și adaugă-i peste carne. Amestecă bine condimentele (boia dulce, cimbru, coriandru, piper și sare) cu carnea tocată. Aceste arome tradiționale sunt esențiale pentru obținerea gustului autentic al micilor.

Acum apare ingredientul care face diferența: bicarbonatul de sodiu. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în amestecul de carne și amestecă bine. Acesta este secretul care va face micii să fie mai pufoși și mai zemoși. El ajută la descompunerea proteinelor din carne, rezultând o textură mai moale și mai aerată.

Pentru a obține consistența ideală a amestecului, adaugă 100 ml de apă minerală carbogazoasă. Aceasta ajută la activarea bicarbonatului de sodiu și contribuie la o textură mai umedă a micilor. Amestecă bine pentru a asigura o distribuție uniformă a tuturor ingredientelor.

Lasă amestecul să se odihnească timp de 1-2 ore în frigider pentru ca aromele să se întrepătrundă și bicarbonatul de sodiu să își facă efectul. După această perioadă, formează micii de dimensiuni dorite, având grijă să îi modelezi uniform pentru a se găti uniform, cu mâna umezită în apă rece.

Poți prăji micii pe grătar sau pe grill, la foc mediu, până când devin rumeni și crocanți la exterior și suculenți în interior. Întoarce-i pe toate părțile pentru a se găti uniform și nu îi lăsa prea mult pe grătar, pentru că se vor usca.