Rețetă de cozonac fără frământare. Cu ea muncești mai puțin de Crăciun
Au mai rămas 5 zile până la Crăciun, iar gospodinele pun la bataie cele mai bune rețete pentru a găti cel mai delicios și pufos cozonac. Pentru românii care sunt extrem de ocupați în perioada sărbătorilor și nu dispun de prea mult timp liber pentru a-l petrece în bucătărie, iată că chefii bucătari vin cu o idee genială. Cum se prepară cel mai bun cozonac fără frământare.
Cum gătești cel mai bun cozonac fără frământare
Ingrediente
Pentru aluat:
- 4 gălbenușuri
- 150 g zahăr pudră
- 700 g făina 000
- 275 g apă
- 100 g unt cu minim 80% grăsime
- 100 g lapte
- 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
- 50 g zahăr tos
- vanilie
- un praf de sare
- coaja de la o lămâie
Pentru decor:
- 1 gălbenuș
- 3 linguri de lapte
- zahăr granulat mare pentru decor
Mod de preparare:
După ce am aranjat toate ingredientele necesare pentru rețeta noastră, este timpul să ne apucăm de treabă. Pentru început, trebuie să preparăm maiaua pentru cozonac, cu o seară înainte de a pregăti desertul.
Mai exact, vom amesteca 275 de grame din cantitatea de făină cu apă. Apoi, vom lăsa maiaua la dospit, într-o încăpere călduroasă, timp de 10-12 ore. Este de preferat să lași maiaua în bucătărie, lângă calorifer sau aragaz. Vom acoperi vasul cu o folie de plastic, desigur.
A doua zi, după ce am pregătit maiaua pentru cozonac, trebuie să amestecăm laptele călduț cu drojdia și zahărul tos, apoi le vom lăsa la odihnit timp de 15 sau 20 de minute.
Mai departe, în bolul în care se află maiaua vom adăuga untul topit și răcit, gălbenușurile de ouă, după ce acestea au fost bătute ușor cu furculița. La final, vom adăuga și amestecul de lapte și zahăr.
În continuaer vom fi nevoițăi să amestecăm totul foarte bine cu o lingura de lemn sau cu mixerul, după preferințe. Vom adăuga, mai târziu, zahărul pudră, vanilia și coaja de lamaie. Nu uita ca la final să încorporezi făina amestecată cu sarea. Următorul pas este să omogenizăm compoziția.
Următorul pas presupune să acoperim vasul în care am framantat aluatul de cozonac cu un prosop sau cu o folie de plastic, după care îl vom lăsa la dospit timp de 45 – 60 de minute.
În continuare, vom răsturna aluatul pe masă și-l vom împărți în patru secțiuni egale. Fiecare parte se rulează, apoi se împletesc câte două rulouri pentru a obtine doi cozonaci. Un sfat prețios este să adaugi crema de cacao, nucă sau orice altă umplutură dorești, înainte de a rula cozonacii.
Vom turna, apoi, cozonacul în forma specială și-l vom acoperi cu o foaie de hârtie umedă. Îl vom lăsa la dospit circa 60 de minute, până când își va mări considerabil volumul.
Între timp, vom amesteca gălbenușul și laptele bine de tot, iar cu această cremă vom unge cozonacii, peste care vom presăra zahăr tos. Cozonacii se vor coace la cuptorul încins la 200 de grade, până când se vor rumeni. Poftă bună.