Rețetă de colivă tradițională. Iese mai gustoasă ca la mănăstire

de: Alexandra Chivu
13 11. 2020

Coliva, ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru ușurarea sufletelor celor răposați, este un aliment care se folosește pentru ritualuri religioase, ce se pregătește din grâu dat la piuă sau din arpacaș. Rețeta este simplă.

Rețetă de colivă tradițională

Coliva se face după rânduiala sfintei biserici, dar ea nu doar că se face, se și împarte pentru sufletele celor adormiți. Astfel, este și un lucru prin care se face milostenie. Practica oferirii de coliva este tradițională în Grecia, Cipru, Bulgaria, România, Moldova, Rusia și țările balcanice și printre creștinii din Orientul Mijlociu.

Când este servit, amestecul este modelat într-o movilă pentru a semăna cu un mormânt. Totul este acoperit apoi cu zahăr pudră. De obicei, se plasează și o lumânare în centrul desertului, care se aprinde la începutul slujbei și se stinge la sfârșitul acesteia. După liturghie, cei care participă la mâncarea colivei în timp ce vorbesc despre decedat spun: „Dumnezeu să-l ierte”.

Ingrediente 

  • 300 de grame de arpacaș din grâu
  • 1 litru de apă rece
  • ½ de linguriță de sare
  • 200 de grame de zahăr (se poate înlocui cu miere sau îndulcitor după gust)
  • 3 linguri de extract de vanilie
  • 150 de grame de nucă măcinată
  • 100 de grame de nucă tăiată la cuțit
  • 50 de grame de stafide înmuiate în 60 ml. de rom (opțional)
  • coaja de la 1 lămâie mare
  • pentru decor: 130 de grame de nucă fin măcinată, bomboane mărunte, puțină cacao, miez de nucă

Mod de preparare 

Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. După ce acest proces este îndeplinit, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul gros, acoperiți-l apoi cu un litru de apă și puneți-l pe foc mediu. După ce a început să fiarbă, adăugați un vârf de sare și îndepărtați spuma formată la suprafață. Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Amestecați o dată la 10 minute pentru a nu se prinde de oală.

Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit total. În mod normal, ar trebui să dureze cam 40-50 de minute. Acum, adăugați zahărul, care se va topi rapid, compoziția fiind caldă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, preț de 3 minute, timp în care amestecați constant, apoi opriți focul. Puteți lăsa totul să se odihnească peste noapte, într-un loc răcoros. În acest timp, vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi și ultima picătură de lichid rămasă.

După ce s-a răcit, puneți arpacașul fiert într-un castron mare și radeți deasupra coaja de la o lămâie, după ce o spălați bine. Adăugați și nuca măcinată și cea tăiată la cuțit, puneți vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat – pas opțional – și amestecați bine.