Rețetă de chec simplu sau cu lămâie. Ingredientul special care îl face pufos

de: Alexandra Chivu
04 02. 2021

Checul este o prăjitură de origine englezească (cake), preparată dintr-un aluat cu unt care poate avea diferite umpluturi, de la stafide sau rahat, până la cacao sau lămâie.

Rețetă de chec simplu sau cu lămâie

Chec cu ciocolată și scorțișoară

Ingrediente:

  • 200 g făina;
  • 120 g zahăr;
  • 100 g unt topit;
  • 40 ml ulei;
  • 2 ouă;
  • 1 cub de maia;
  • 100 g ciocolată de patiserie;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 1 linguriță de coajă rasă de portocală;
  • 1 vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare:

Bate bine untul cu uleiul și zahărul până se transformă într-o cremă albă. Adaugă ouăle bătute în prealabil și încorporează treptat făina, maiaua, scorțișoara, sarea și coaja de portocală, amestecând ușor și mai ales continuu. Taie ciocolata cu cuțitul în bucăți măricele și adaug-o în compoziție. Astfel vei obține pepite de ciocolată perfecte. După ce aluatul este gata, unge o tavă cu unt și toarnă compoziția în ea. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.

Chec cu lămâie

Ingrediente:

  • 5 ouă;
  • 150 gr făină;
  • 120 gr zahăr pudră;
  • coaja de la o lămâie și sucul de la o jumătate de lămâie;
  • miezul de la o păstaie de vanilie;
  • o lingură de ulei sau puțin unt;
  • două linguri de apă;
  • un vârf de sare.

Mod de preparare:

Separă ouăle și bate bine albușurile cu un vârf de cuțit de sare și cu zahărul pudră. Separat, amestecă gălbenușurile împreună cu uleiul și cele două linguri de apă, apoi adaugă-le peste spuma din albușuri. Amestecă ușor, fără a pierde volumul albușurilor, până ce obții o cremă omogenă. Adaugă făina în ploaie – aici te poți ajuta de o sită – amestecând ușor, de sus în jos. Progresiv, adaugă și celelalte ingrediente.

Ulterior, unge o tavă medie cu ulei  sau cu puțin unt și toarnă compoziția în aceasta. Lasă checul în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute la foc mediu. După ce scoți tava din cuptor, lasă checul să se răcească puțin înainte de a-l scoate din tavă. Deliciul poate fi servit ca atare, fie pudrat cu puțin zahăr ori glazurat cu un sos de lămâie.

Sfaturi

  1. folosește maia sau bicarbonat de sodiu;
  2. folosește zahăr pudră în locul celui tos, pentru a avea o compoziție mai fină;
  3. ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei;
  4. cele mai bune tăvi pentru chec sunt cele metalice;
  5. în rețetele care includ unt, alege un unt gras, cu 82% grăsime.