Rețeta de brânzoaice, exact ca cele făcute de bunici. Secretul să iasă pufoase
Atunci când ți-e poftă de ceva bun de mâncare, ce se prepară destul de repede și fără prea mulți pași de respectat, gospodinele sar în ajutorul tău și îți propun o rețetă simplă de brânzoaice, făcute ca la mama acasă. Trucul genial prin intermediul căruia produsele de patiserie vor crește mari și pufoase. Sunt absolut delicioase.
Cea mai simplă rețetă de brânzoaice
Cui nu-i plac brânzoaicele? Numite și „poale-n brâu”, aceste delicii de patiserie sunt originare din zona Moldovei și reprezintă desertul preferat al copiilor. Sunt gustoase, pufoase și extrem de ușor de făcut. Brânzoaicele reprezintă soluția ideală atunci când vrei să-i impresionezi pe cei dragi cu un preparat făcut din suflet.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 600 g făină tip 000
- 3 gălbenușuri
- 100 g unt cu minim 80 % grăsime
- 350 ml lapte
- 50 g zahăr
- 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
- vanilie (1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract)
- coajă de lămâie rasă
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci mai grasă
- 1 ou
- 200 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 100 g griș
- 100 g stafide
Mod de preparare:
Acum că ai ales toate ingredientele, este timpul să te apuci de rețeta propriu-zisă. Pentru început, trebuie să pregătești aluatul dospit pentru brânzoaice. Tot ce trebuie să faci este să amesteci zahărul cu drojdia și laptele călduț.
În continuare, vei adăuga, treptat, gălbenușurile, untul lăsat la temperatura camerei, coaja de lămâie rasă în prealabil și vanilia. Se omogenizează totul cu puțină făină. Apoi, adaugi sarea și restul de făină, după care începi să frămânți aluatul. Lasă coca la dospit până când îți dublează volumul.
Între timp, te vei ocupa de umplutură. După ce ai pus la scurs brânza de vaci, o amesteci cu restul ingredientelor. La final, nu uita să adaugi grișul.
Mare atenție la consistența brânzei pe care o folosești în aluat. Dacă este mai apoasă, atunci vei adăuga mai mult griș. Presară stafide în aluat, urmate de sare, aromele de vanilie și coaja de lămâie.
Cum împăturim brânzoaicele
Următorul pas este extrem de important, deoarece urmează să împăturești brânzoaicele. Pentru început vei întinde foaia de aluat, decupând, cu grijă, mai multe forme de pătrat. Vei unge fiecare bucată cu ou, peste care vei adauga compoziția de brânză, cu ajutorul unei linguri.
Închide brânzoaicele asemenea unui plic. Primul colț se așază peste umplutură și se unge cu oul bătut. Apoi, tot ce trebuie să faci este să ridici colțul opus și să-l ungi, de asemenea, cu ou, pentru ca apoi să le așezi la fel și pe celelalte două.
Nu neglija acest pas. Gospodinele spun că brânzoaicele se vor desface în timpul coacerii, dacă nu sunt unse în colțuri. Mai departe, pune brânzoaicele în tavă, pe o hârtie de copt. Unge-le din nou cu ou bătut, la exterior.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit anterior, la 180 de grade Celsius, timp de 10 minute. Apoi, mai lasă poalele-n brâu încă 10 minute la 160 de grade Celsius. După ce s-au copt, brânzoaicele se lasă la răcit și se servesc pudrate cu zahăr.