Rețetă cozonac Babka. Secretul celebrului preparat cu alcool

de: Bișinicu Andreea
17 04. 2022

În Duminica Floriilor, gospodinele au pregătit cea mai bună rețetă de cozonac Babka. Se prepară cu alcool și are un gust cu adevărat delicios. Dacă nu știai ce desert să faci pentru masa de Paște, ei bine, iată soluția ideală. Care este ingredientul secret.

Cum se face rețeta de cozonac Babka

Ingrediente:

Pentru maia:

  • 400g nucă tocată
  • 200g zahăr pudră
  • un praf de sare,
  • 50g cacao
  • 3 ouă
  • 50ml  coniac

Pentru aluat

  • 500g faină
  • 2 ouă întregi
  • 3 gălbenuşuri
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 80g zahăr pudră
  • 60ml lapte rece
  • coajă rasă de portocală şi lămâie
  • 5g sare
  • două plicuri zahăr cu aromă de vanilie
  • 30 ml rom

Pentru umplutură

  • 400g nucă tocată
  • 200g zahăr pudră
  • un praf de sare
  • 50g cacao
  • 3 ouă
  • 50ml  coniac

Pentru sirop

  • 600g zahăr
  • 200 ml coniac sau vin ars
  • 200 ml apă
  • 1 esenţă de vanilie

Cum preparăm maiaua

În primul rând, vei pune drojdia în lapte, o amesteci foarte bine până se dizolvă şi adaugi făina, amestecându-se până se încorporează bine. Lasă aluatul la dospit pentru aproximativ 15 – 20 de minute.

Amesteci cele două ouă întregi, 3 gălbenuşuri, coaja de portocală şi lămâie, zahărul cu aromă de vanilie, sarea, romul şi zahărul pudră timp de 2 sau 3 minute, până când ouăle se bat spumă.

Adaugi maiaua, care și-a dublat, între timp, volumul, făina, cele 60 ml lapte rece şi se frământă aproximativ 15-20 de minute. După ce maiaua se despinde cu uşurinţă de pe pereţii vasului de frământat, adaugi untul şi amesteci la o viteză mică spre medie până se încorporează.

Pui aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperit cu o folie de plastic, pe care îl pui la frigider pentru aproximativ două ore. Scoate-l de la frigider și pune-l pe masa de lucru. Frământă-l puţin, iar apoi se împarte în două cantităţi egale.

Fiecare parte se frământă un minut şi i se dă o formă rotundă, apoi se pun în câte un bol uns cu ulei. Acoperă cu folie de plastic şi pune-l la frigider timp de 3 ore.

Cum se prepară umplutura

Pentru umplutură punem într-un bol 400g nucă tocată, 200g zahăr pudră, un praf de sare, 50g cacao ,3 ouă, 50g  coniac şi le amestecăm până devin o pastă omogenă.

Pentru sirop punem un vas la foc, apoi adăugăm 200 ml apă şi 600 g zahăr şi lăsăm la topit. Il lași la răcit, iar apoi adaugi 200 ml coniac şi esenţa de vanilie, potrivit rețetei de pe Adevărul.

Presară puţină făină pe masa de lucru şi scoate aluatul. Vei întinde prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară, iar cealaltă parte se lasă la rece. Avem grijă să întindem cu sucitorul pe ambele părţi ale foii.

Pui deasupra jumătate din cantitatea de umplutură, pe care o întinzi bune, lăsând marginile libere. Rulează cât poți de strâns, taie capetele şi pune-le într-o tavă unsă cu ulei. Se lasă la congelator pentru 15 minute, timp în care repeți procedeul cu cealaltă parte de aluat.

Scoate cozonacul de la congelator şi taie-l pe lungime. Îl împletești şi îl așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt. Pune o folie deasupra lasă-l la frigider pentru o perioadă de 8 – 12 ore.

Când pregătești cuptorul, trebuie să pui într-o tavă un litru de apă clocotită, așezi cozonacii pe grătarul cuptorului şi îi lași pentru 30 de minute în cuptorul aburind.

Scoate cozonacii şi tava cu apă, iar apoi vei preîncălzi cuptorul la 160 de grade. Cozonacii se coc timp de aproximativ 45 – 50 de minute. Se scot din tavă şi se lasă pentru 5 -10 minute la răcit.