Rețetă clasică de trandafirată, băutura preferată a verii. Ce să-i pui ca să aibă un gust delicios
Trandafirata este o băutură tradițională românească, preparată din petale de trandafiri. Această băutură combină delicatețea aromelor florale cu prospețimea unei băuturi răcoritoare, fiind perfectă pentru zilele toride. Deși poate părea greu de preparat, trandafirata poate fi făcută cu ușurință chiar în propria noastră bucătărie.
Cum să faci cea mai delicioasă trandafirată. Rețetă simpli și extrem de delicioasă
Sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar zilele călduroase sunt din ce în ce mai dese. În zilele toride de vară, o băutură răcoritoare este mereu binevenită. Ei bine, trandafirata poate fi una dintre cele mai bune alegeri în acest sens. Pe lângă faptul că este extrem de delicioasă, această minunată licoare se prepară foarte ușor.
Înainte de toate, trebuie să menționăm că este necesar să folosim trandafiri care nu au fost tratați cu pesticide sau cu alte substanțe chimice. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm împreună care sunt ingredientele necesare și modul de preparare a acestei băuturi.
Ingrediente:
- 400 g zahăr
- 300 g petale de trandafir
- felii și zeamă de lămâie
- apă plată.
Trandafirată – Mod de preparare
După cum am menționat și în rândurile anterioare, trandafirata nu este deloc greu de preparat. Mai întâi, vom spăla trandafirii întregi, asigurându-ne că că petalele rămân intacte. Este indicat să alegem trandafiri sănătoși, fără pete sau alte urme. După ce i-am spălat, trandafirii îi lăsăm la zvântat pe un prosop de hârtie. Aceștia trebuie să se usuce complet. Abia după ce s-au uscat vom îndepărta petalele.
Într-un vas încăpător, punem petalele și două linguri de zahăr. Amestecăm bine, iar după ce petalele devin ușor transparente putem turna și zeama de la o lămâie. Acum, transferăm totul într-un vas de 5 – 6 litri, adăugăm restul de zahăr și câteva felii de lămâie.
Acoperim petalele cu apă plată, amestecăm bine și acoperim vasul. Trandafirata trebuie să stea timp de trei zile într-un loc însorit. În tot acest timp, cu ajutorul unei linguri vom amesteca de două ori pe zi. Ulterior, strecurăm amestecul și punem siropul la rece, în frigider.
Beneficii
Pe lângă gustul său încântător, trandafirata este apreciată și pentru nenumăratele sale beneficii pentru sănătate. Aroma de trandafir este recunoscută pentru proprietățile sale calmante și relaxante. Prin urmare, consumul de trandafirată poate ajuta la reducerea stresului și anxietății.
De asemenea, petalele de trandafiri sunt bogate în antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea îmbătrânirii premature. În plus, această băutură răcoritoare poate stimula digestia și ajută la ameliorarea disconfortului digestiv.
Fiind o băutură răcoritoare, ajută la menținerea hidratării organismului, mai ales în zilele toride de vară. Așadar, în zilele caniculare, un pahar de trandafirată nu doar că ne va răcori, ci ne va oferi și o experiență senzorială deosebită.