Rețeta autentică de salată grecească. Ingredientul banal care îi dă gustul perfect
Salata grecească este unul dintre cele mai populare și cunoscute feluri de mâncare grecească în afara și în interiorul țării. Ei bine, dacă și tu ești în căutarea acelei rețete autentice, care are fix gustul celei servite în Grecia, atunci trebuie să încerci pașii de mai jos. Ce ingredient secret să adaugi, pentru o aromă desăvârșită.
Cum să faci salata grecească fix ca la mama ei acasă
Salata grecească, renumită în toată lumea pentru simplitatea și savoarea ei deosebită, reprezintă prânzul perfect sau cina lejeră pe care să le savurezi într-o zi de vară. Se face extrem de rapid, din ingrediente simple pe care sigur le ai la îndemână în această perioadă și este plină de prospețime.
Aceasta este cunoscută și sub numele de ”Horiatiki sau Xoriatiki”, care înseamnă salată țărănească, de la sat. Acest lucru înseamnă de fapt că este un fel de mâncare rustic, simplu, făcut cu câteva ingrediente de bună calitate.
Ingredientele care îi dau acel gust savuros
Ingredientele care se folosesc la salata grecească trebuie neapărat să fie în sezon și de bună calitate.
- 4 roșii bine coapte
- 2 castraveți mici
- 1 ceapă roșie micuță
- 1 ardei gras verde
- 1 bucată brânză Feta (150-200 g)
- 150 g măsline Kalamata
- 5-6 linguri ulei de măsline (extravirgin)
- 1 linguriță oregano uscat – pentru un gust deosebit
- sare de mare (după gust)
- oțet roșu
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un castron mare, nu foarte adânc, peste care se adaugă bucata de brânză după care se asezonează cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare. Atenție, salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar se aranjează ușor legumele când se pun în farfurie.
Câteva reguli ale salatei grecești
- Nu se pune salată verde sau orice altă frunză verde.
- Salata nu se amestecă înainte de a fi servită.
- Brânza feta nu se taie în cuburi, ci se pune o bucată mare deasupra salatei.
- Roșiile și castraveții trebuie tăiate în bucăți destul de mari, nu în cuburi mici.
- De obicei, în salata tradițională grecească se folosește piper verde.
- Măslinele se adaugă întregi, nu feliate.
- Salata se servește cu pâine, nu cu pita.
- Salata se servește într-un castron puțin adânc.
- Folosește cele mai bune ingrediente: ulei de măsline extravirgin, roșii coapte de sezon, măsline grecești Kalamata suculente, oregano bun și parfumat și brânză feta (grecească) adevărată.
- Unii localnici nu adaugă oțet, însă acesta ar trebui adăugat datorită castraveților.
Citește și: Musaca de vinete cu carne tocată. Rețeta de musaca grecească