Resturile de la alimente pe care le poți consuma, de fapt. Românii greșesc major când le aruncă imediat la gunoi VIDEO

de: Popescu Oana
14 08. 2021

De câte ori ne-am uitat în frigider și am descoperit un container care a fost ascuns acolo de săptămâni, trecut cu vederea și uitat? Din tot felul de motive ar trebui să devenim mai inteligenți în ceea ce privește utilizarea completă a alimentelor. Este vorba de resturile de la alimente pe care de cele mai multe ori le aruncăm.

Resturile de la alimente din bucătărie. Le aruncăm sau le putem folosi?

De cele mai multe ori, în urma noastră când gătim, rămân resturile de alimente. Fie că vorbim de legume, sau chiar de alt gen de alimente, de cele mai multe ori resturile de alimente ajung la coșul de gunoi.

Dar, ce ați face dacă ați ști că resturile de alimente pot hrăni alte guri, mai sărace? Sau cum ați reacționa dacă ați ști că le puteți refolosi?

Când plănuiți mesele, gândiți-vă la ce pot deveni extra. Este un economisitor de timp și de buget real. Dacă pregătiți de două ori legumele de care aveți nevoie pentru cina din seara asta, veți avea punctul de plecare pentru o supă sau pastă pentru mai târziu în săptămână.

Anticipați utilizarea restului de pui fript pe sandvișuri. Gătiți de două ori mai mult orez decât aveți nevoie și înghețați suplimentul pentru o utilizare ulterioară.

Păstrați resturile de la alimente în mod inteligent

Recipientele de depozitare din sticlă nu sunt doar reutilizabile și durabile. Vă permit să vedeți ce este înăuntru. În acest fel, este mai puțin probabil să pierdeți urma resturilor. Pentru congelare, utilizați pungi cu fermoar, care pot fi spălate și refolosite, și etichetați și datați conținutul.

Ca alternativă la compostare, păstrați resturile de alimente sau de legume pentru a face stoc. Păstrați o caserolă în congelator și adăugați garnituri. Vorbim aici de blaturi de morcov și fenicul, capete de ceapă sau praz, miezuri de roșii, tulpini de ierburi și verdeață, știuleți de porumb și altele asemenea.

Orice produs care a trecut de prima dată în frigider poate intra înapoi. Când caserola  este plină, dezghețați conținutul, aruncați-l într-o oală și adăugați apă pentru a le acoperi. Fierbeți timp de 2 ore, strecurați, și veți avea un stoc de legume mai bun decât cel cumpărat din magazin, care poate fi congelat ulterior, în aceeași caserolă.

De exemplu, dacă ați mâncat pepene, nu aruncați cojile. Acestea au aceleași proprietăți ca și castraveții, iar ca și utilizare, după ce curățați partea verde de pe coajă, ce rămâne puteți să faceți un gem delicios din resturile de la cojile de pepene.

Același lucru este recomandat și cu coaja de la banane, care preparată sub formă de bacon din coji de banane, poate deveni o masă copioasă. Acest produs se prepară folosind sos de soia, sirop de artar, boia afumată și pudră de usturoi. Cu toate aceste elemente puneți baconul din coji de banane în ulei încis, și aveți o masă.

Sunt o groază de modalități prin care resturile de la alimente se pot recondiționa și să ajungă inapoi în farfurie. Este important să știm ce și cum, și să avem și puțină creativitate în bucătărie.