Restricții noi începând cu 5 decembrie pentru acești români. Alexandru Rafila și Raed Arafat oferă declarații de ultimă oră VIDEO

Restricții noi începând cu 5 decembrie pentru acești români. Alexandru Rafila și Raed Arafat oferă declarații de ultimă oră VIDEO

Vești proaste pentru români. Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea unui val 5 al pandemiei de coronavirus, în perioada următoare. Ce restricții vor impune oficialii țării începând cu seara zilei de duninică, 5 decembrie. Este valabil pentru toți românii. Ce ne poate aștepta începând cu luna ianuarie a anului viitor. Secretarul de stat tocmai a făcut anunțul ce îi preocupă pe cetățenii țării noastre.

Noi restricții vor fi puse în vigoare de duminică, 5 decembrie

UPDATE 5 decembrie, ora 15.30: După o ședință convocată de urgență de către premierul României, au apărut primele declarații ale oficialilor privind noile restricții. Alexandru Rafila a oferit câteva lămuriri pentru românii care vor să intre în țară și ce obligativitate au.

„Recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea. Măsurile pe care le-am gândit se referă la limitarea răspândirii noii tulpini Omicron. Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe (deci nu din țări europene) vor prezenta un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.

Persoanele care nu sunt vaccinate intră în carantină timp de zece zile. Cei care vin din spațiul UE vor prezenta, ca și până în prezent, certificatul verde, sau dovada trecerii prin boală în ultimele 80 de zile, sau rezultatul negativ al unui test PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie”, a mărturisit Alexandru Rafila, conform G4media.ro.

„Persoanele care intră în țară trebuie să prezinte acel PLF (formularul de localizare a pasagerilor). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie”, a mărturisit și Raed Arafat.

UPDATE 5 decembrie, ora 10:00: Alexandru Rafila a confirmat că se va discuta în ședința convocată de urgență de premierul României despre noi restricții pentru români.

„Trebuie să luăm măsuri care, poate, vor fi temporare. Avem puține informații despre evoluția clinică și despre eficacitatea vaccinurilor. Vești bune sunt legate de faptul că în cazul celor două persoane simptomele sunt minore, iar una este asimptomatică. Evoluția clinică este favorabilă. Vor continua să stea în izolare 14 zile. Suntem optimiști în ceea ce privește o evoluție favorabilă.

Noi analizăm diverse scenarii, vom face câteva propuneri. Aplicabilitatea măsurilor este un element ce trebuie luat în considerare. Avem un raport de la MAE cu diverse scenarii luate în calcul la nivel european. Trebuie să fim realiști, probabil că sunt și alte cazuri de persoane infectate cu această tulpină. Măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii.”, a spus Alexandru Rafila.

Știrea inițială:

Seara de Moș Nicolae nu vine doar cu dulciuri și cadouri în ghetuțele celor mici, ci și cu o nouă serie de restricții în noul context epidemiologic din România. Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un anunț îngrijorător, în urmă cu puțin timp.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență vorbește despre un nou val de infectări cu noua tulpină Omicron COVID ce ar putea acapa țara noastră, după sărbătorile de iarnă.

Raed Arafat este de părere că, în România, ne-am putea confrunta cu o creștere a cazurilor pozitive de COVID în luna ianuarie 2022, după perioada sărbătorilor.

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Digi 24.

„Măsurile vor fi adaptate pe baza datelor care tot vin!”

Șeful DSU Raed Arafat a precizat faptul că noi restricții și măsuri de siguranță vor fi implementate în România, începând din a doua săptămână a lunii decembrie.

,,Săptămâna viitoare măsurile care trebuie luate de România în continuare va fi tema de analiză la nivelul INSP-ului și al Ministerului Sănătății. Măsurile vor fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi în zi se schimbă și vin date suplimentare.

Aduceţi-vă aminte cum discutam de ea, tulpina Delta era departe, era în Anglia, în unele zone şi România nu o avea, totuşi, după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta şi la acest moment toate măsurile pe care le iau ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive.

Să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect. Deja încep să apară primele informaţii”, a mai spus Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI