01 iul. 2022 | 12:25

Restituire taxă auto 2022. Actele necesare și pașii pe care trebuie să îi urmezi

Utile
Restituire taxă auto 2022. Actele necesare și pașii pe care trebuie să îi urmezi
Unde se depun cererile pentru restituire taxa auto 2022

Restituire taxă auto 2022, care sunt actele necesare și pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să îți recuperezi banii. Toţi proprietarii de maşini care nu au reuşit să ceară în timp util restituirea fostelor taxe auto pot primi banii înapoi pe cale administrativă. Astfel, o ordonanţă adoptată miercuri în şedinţa de Guvern prevede un nou mecanism de restituire.

Restituire taxă auto 2022. Unde se depune cererea de restituire a banilor

Solicitările pentru restituire taxă auto 2022 pot fi depuse timp de cinci ani, până în anul 2027, faţă de un singur an, așa cum prevedea regula anterioară, implementată în anul 2017.

Acum, se așteaptă ca autorităţile să vină cu ordinele pentru aplicarea noului mecanism, pentru ca proprietarii de autoturisme să poată depună solicitările.

Cine poate solicita restituirea taxei auo

Cine poate solicita restituirea taxei auo

Guvernul a aprobat Ordonanța

În acest sens, guvernul Nicolae Ciucă a aprobat OUG 93/2022 ce conţine un nou mecanism privind restituirea fostelor taxe auto. Este nevoie de acest nou mecanism în urma unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), care a hotărât atunci că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea mică, prin comparație cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, restituirile de sume de la statul român, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, autorităţile din România sunt obligate să vină cu un nou mecanism pe restituire taxă auto 2022, în aşa fel încât perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani. S-a luat în calcul perioada 29 iunie 2022-29 iunie 2027.

Cine poate solicita restituirea taxei auto

De asemenea, prin noul mecanism, pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la data de 31 august 2018.

Din nota de fundamentare ce a însoțit OUG 93/2022 în forma sa de proiect se poate vedea că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care au fost respinse.

Când intră în vigoare noua Ordonanță

În termen de 15 zile de la momentul intrării în vigoare a ordonanţei, adică până pe data de 14 iulie, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor trebuie să dea verde, prin ordin comun, modelului de cerere de restituire taxă auto 2022.

Ulterior, până pe 28 august 2022, cele două instituţii trebuie să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noilor reguli de restituire.

Unde se depun cererile pentru restituire taxă auto 2022

Solicitările de restituire a taxei auto, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, se depun la ANAF după ce apare modelul de cerere.

În principiu, cererile depuse pentru recuperarea taxei auto vor fi soluţionate în termen de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate solicitanților. După asta, banii vor fi virați în conturile bancare indicate, mai informează sursa citată mai sus.

Cei care nu si-au recuperat taxa auto o pot face pana in 2027

Cei care nu si-au recuperat taxa auto o pot face pana in 2027

Ce taxe auto vor fi restituite

Noul mecanism de restituire se referă la taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012), precum timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Nu în ultimul rând, mecanismul anterior care permitea solicitarea restituirii fostelor taxe auto era prins în OUG 52/2017, acesta prevăzând ca perioadă de depunere a cererilor între august 2017 și august 2018.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Noua autostradă din România. Data la care va fi dată în folosință
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro