Localurile de tipul „Mănânci cât poți”, în care sunt expuse bufeturi care de care mai generoase, au determinat clienții să îngrămădească prea multe produse în farfurii. Administratorul unei astfel de societăți a ajuns la concluzia că pierderile sunt mari și la capitolul mâncare, și la capitolul bani. Iată restaurantul în care nu ai voie să laşi nimic în farfurie! Se dau amenzi.
Dacă nu mănânci tot ce ai în farfurie, ești amendat. Asta se întâmplă cu clienții unui restaurant foarte populat, unde risipa de mâncare și de bani era la ordinea zilei. Proprietarul unui local de renume a ajuns la concluzia că oamenii își comandă sau se autoservesc cu prea multe produse, pe care nu reușesc să le mânânce.
Tehnica autoservirii este din ce în ce mai răspândită în localurile de mari dimensiuni. Pe de o parte, are multe avantaje. Pe de altă parte, există și consecințe neplăcute ale acesteia. Printre cele mai de amploare se numără risipa de mâncare și de bani. Administratorul unui restaurant a descoperit că, la finalul fiecărei luni, înregistra pierderi uriașe.
Prin urmare, a luat decizia ca fiecare client care se autoservește să mănânce tot ce are în farfurie. În caz contrar, trebuie să achite o sancțiune financiară în valoare de 50 de lei. Regula se aplică în cazul restaurantului Fang din Rhauderfehn, Germania. Mulți clienți au renunțat să mai frecventeze localul din cauza schimbării.
„E singura modalitate prin care putem să prevenim risipa alimentară”, a explicat Zi Ye, administratorul Fang.
Din punct de vedere legal, decizia unei persoane de a mânca la un anumit restaurant care impune amenzi dacă nu se consumă toată mâncarea din farfurie înseamnă că este de acord cu regula în cauză, a explicat un avocat. De altfel, din ce în ce mai mulți administratori aleg să evite risipa apelând la această metodă.
La restaurantul indian de renume Casanova din Elveția, se aplică aceeași metodă. Dacă un client nu a mâncat tot din farfurie trebuie să achite, la final, o notă la care se adaugă o taxă suplimentară, în valoare de 25 de lei.
Citește și: Ce a găsit un bărbat într-un kebab luat din mall. E îngrozitor, s-a dat o amendă imensă
Trebuie precizat că, de cele mai multe ori, hotărârea privind achitarea unei sancțiuni financiare în astfel de cazuri se aplică în localurile care prezintă opțiunea de bufet. Societățile mici și mijlocii evită să introducă astfel de măsuri, de teamă că nu le vor mai trece pragul foarte mulți clienți.