Republica Moldova, umilință supremă pentru Rusia. Decizia radicală anunțată chiar astăzi va fi o lovitură grea pentru Putin

de: Rosu Ioana
15 05. 2023

În urmă cu puțin timp, președintele Parlamentului din Republica Moldova a făcut un anunț care ar putea deranja multe țări, printre care și Rusia. Astfel, Igor Grosu a anunțat retragerea țării din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente din motive bine analizate și asumate. În urma deciziei țării, au apărut și primele acuazii la adresa conducerii.

Republica Moldova, nemulțumită de eficiența CSI

În cadrul unei conferințe de presă, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunţat astăzi că Republica Moldova a decis să se retragă din Adunarea Interparlamentară a CSI, fiind depusă totodată procedura de retragere a țării din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

În urma anunțului făcut de Igor Grosu, șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației a declarat pentru agenția rusească de presă Ria Novosti că această decizie reprezintă, de fapt, un joc politic al conducerii actuale a Republicii Moldova, prin care țara dorește să-i „jure credință Occidentului”. Acesta a ținut să sublinieze că declarațiile făcute de oficialii moldoveni nu vor fi luate în serios.

„Ei fac un joc politic sub numele condiționat: „Voi jura credință Occidentului”, actuala conducere a Moldovei. Acolo se fac o mulțime de declarații, ne vom baza pe faptul că nu se vor lua decizii serioase în interviuri și declarații”, a declarat Grigori Karasin pentru RIA Novosti.

Motivul pentru care Republica Moldova a luat această decizie radicală

Anunțul făcut astăzi de președintele Parlamentului a fost făcut după mai multe consultări cu președintele țării, cu cetățenii și cu reprezentanții Guvernului. Astfel, după ample discuții au fost conturate mai multe concluzii, din nefericire, triste pentru siguranța țării.

În primul rând și cel mai important este faptul că participarea în CSI alături de țări precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, nu i-au adus siguranță pe niciun plan important, nici militar și nici economic.

„Nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare.

Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova.  Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane” , a menționat Igor Grosu rând pe rând.

La final, acesta a ținut să precizeze că un alt motiv important al retragerii se datorează războiului izbucnit în Ucraina de către o țară fondatoare asupra altei țări cu același statul, ceea ce distruge ideea unei „comunități”.

„După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate” , a transmis Igor Grosu.