Republica Moldova, ținta directă a lui Vladimir Putin? Fostul comandat al trupelor SUA rupe tăcerea despre planul dictatorului rus
Odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, Republica Moldova s-a simțit una dintre țintele directe ale Vladimir Putin. Astfel, odată ajunși în Odesa, Republica Moldova ar fi putut ajunge ușor în mâinile rușilor, războiul putând escalada imediat către Republica Moldova și România. În urmă cu puțin timp, fostul comandant al trupelor SUA a vorbit despre scenariul unui atac al lui Putin asupra Republicii Moldova. În ce măsură ar trebui să ne temem?
Care ar fi probabilitatea ca Vladimir Putin să atace Republica Moldova
Fostul comandant al trupelor americane în Europa, Ben Hodges, a explicat în cadrul unui interviu care ar putea fi posibilitatea ca trupele armate rusești să atace Republica Moldova. Acesta a subliniat că cele mai mari șanse ale Rusiei de a pătrunde în Republica Moldova erau în primele zile ale războiului, dacă invazia se desfășura conform planului lui Putin, iar soldații ajungeau în Odesa. În această situație, îngrojorările ar fi fost la intensitate maximă, însă acum, riscurile unui atac al Republicii Moldova sunt mici.
„Cred că este puţin posibil ca ruşii să ajungă la Odesa, dacă nu ajung la Odesa este puţin posibil că vor încerca să intre în Republica Moldova. Ei, ruşii, au soldaţi acolo în Transnistria, câţiva, poate 2.000 sau aşa ceva. Nu cred că vor fi capabili să îi folosească, dacă ruşii nu vor putea ajunge la Odesa. (…) Suspectez că este o posibilitate şi poate că au planificat să facă asta în primele zile, dar pare puţin probabil acum”, a declarat Ben Hodges pentru TVR.
De ce a folosit Rusia rachete hipersonice?
În urmă cu câteva zile, generalul Ben Hodges a dezvăluit motivul pentru care liderul Kremlinului a comandat atacul cu rachete hipersonice, dar a oferit și informații despre următorii pași pe care Vladimir Putin i-ar face în acest război sângeros, desfășurat de mai bine de o lună. Potrivit fostului comandant SUA, Rusia a folosit rachetele hipersonice ca o formă de intimidare a adversarilor, pentru a arăta de ce este în stare dacă Ucraina va primi în continuare ajutor din Occident.
„Kremlinul a folosit astfel de rachete hipersonice pentru a demonstra că au capabilităţile militare, vă amintiţi cum preşedintele Putin s-a lăudat încă de acum un an cu aceste arme. Deci este cu siguranţă şi o tactică psihologică. Ruşii sunt nerăbdători să întrerupă suportul logistic pe Ucraina îl primeşte din Vest.
Însă o astfel de rachetă nu face mai multe daune decât celelalte rachete, ci este mult mai rapidă şi este dificil de interceptat. Nu ştiu câte rachete hipersonince au, nu cred că au foarte multe pentru că este o armă scumpă”, a transmis Ben Hodges, potrivit Antena3.
Ce va continua să facă Putin în Ucraina
Acesta a mai explicat că forțele ruse au realizat că nu au puterea necesară pentru a cuceri teritoriile dorite, astfel că vor continua să atace și să omoare în continuare civili nevinovați pentru a menține tensiune în rândul tuturor.
„În această săptămână sau săptămâna viitoare suntem în faza decisivă a războiului , unde există un mare potenţial ca balanţa să se încline. Eu cred că trupele ruseşti şi-au atins potenţialul maxim şi în câteva zile nu vor mai avea puterea să avanseze în acelaşi ritm. Vor încerca, îşi doresc să pună mâna pe Odesa, dar nu cred că au forţa militră şi logistica pentru a fi capabili să facă asta.
Asta înseamnă că cel mai probabil vor consolida ceea ce au câştigat până acum şi vor continua să atace cu rachete aeriene în zone civile, vor continua să omoare oameni nevinovaţi pentru a menţine această presiune, pentru a pune oamenii pe fugă, pentru a pune presiune pe toate naţiunile”, a transmis generalul.