Repartizare licee 2022. Cum afli online la ce liceu ai intrat
Repartizare licee 2022. Cum află elevii la ce liceu au intrat. Absolvenții de gimnaziu au scăpat ușor de emoțiile din timpul examenelor, iar acum iau o mică pauză pentru a se bucura de statutul de viitori liceeni Cu toate astea, mai este un pas până la acest lucru: repartizarea la instituțiile de învățământ în funcție de media de la probele din cadrul Evaluării Naționale. Procedura computerizată este programată pe data de 14 iulie. Până atunci, elevii și părinții se întreabă care sunt criteriile de departajare și care este mecanismul pentru a putea completa fișele de admitere cu opțiunile învățăceilor. Iată mai multe detalii!
Repartizare licee 2022: detalii despre procedură
Absolvenții din clasa a VIII-a se bucură de o pauză după marile emoții de la examenele din cadrul Evaluării Naționale 2022. Admiterea la liceu bate la ușă, iar ei se pregătesc deja să afle care va fi instituția în care își vor petrece cei mai frumoși ani de școală. Procedura de repartizare computerizată este pe data de 14 iulie.
Majoritatea părinților și elevilor se întreabă care sunt criteriile de departajare și cum este mecanismul. Compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat în anul 2017 un ghid în care oferă detalii despre acest lucru.
Cum se completează fișa de înscriere la liceu 2022?
1. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Vedeți mai jos cum se face completarea fișei de admitere pentru fiecare câmp în parte.
2. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
3. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
4. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel–oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.
5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.
6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii – eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55.
Ce trebuie să mai scrie elevii?
7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei și Cercetării.
8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.
9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.
Pentru fiecare candidat se caută prima opțiune de pe listă unde mai sunt locuri libere, iar elevul este repartizat la aceasta. Dacă se găsește un altul la care opțiunile exprimate în fișă nu îi permit să intre la un liceu, el rămâne nerepartizat, indiferent de media pe care o are.