07 dec. 2021 | 21:45

Anunțul făcut de Raed Arafat. Liber la petreceri de Anul Nou. Ce se întâmplă cu restaurantele și magazinele

Știri generale
Anunțul făcut de Raed Arafat. Liber la petreceri de Anul Nou. Ce se întâmplă cu restaurantele și magazinele
Revelion în pandemie: ce se întâmplă cu petrecerile românilor?

Cum vor petrece românii de Revelion? Noaptea dintre ani va fi dominată și anul acesta de alte condiții din cauza contextului pandemic. Ce ar putea să se întâmple cu petrecerile uriașe din casele românilor și care ar fi programul magazinelor?

Detalii despre al doilea Revelionul în pandemie: cum petrec românii?

UPDATE 7 decembrie, ora: 21:00: Raed Arafat a anunțat după ședința CNSU care sunt relaxările în perioada sărbătorilor de iarnă. Se pare că românii vor avea voie să petreacă de Revelion, pentru că restricțiile iau o pauză.

Șeful DSU a anunțat că se elimină restricțiile de circulație în cursul nopții pentru persoanele nevaccinate.

Totodată, masca în aer liber va fi obligatorie doar în spațiile foarte aglomerate.

Cât despre malluri și magazine neesențiale, persoanele nevaccinate vor putea intra cu un test PCR sau antigen.

La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente, însă aceste buticuri vor fi nevoite să limiteze numărul de persoane prezente concomitent în magazin.

Cât despre nopțile de Crăciun și Anul Nou, Raed Arafat a anunțat că nu vor fi restricții privind ora închiderii restaurantelor, dar va fi permisă o capacitate de 50%, în timp ce accesul se va face cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală.

Evenimentele de Anul nou sunt permise fără un număr limitate de persoane, dar măsurile trebuie adoptate prin hotărâre de guvern și pot apărea modificări. De asemenea, petrecerile private precum nunțile sau botezurile rămân interzise, a mai spus șeful DSU.

Românii adoră petrecerile mari, cu fast și cu multe rude și prieteni alături. Lucrurile sunt mai complicate din cauza crizei sanitare, dar nimic nu-i oprește pe oameni să se bucure cu adevărat de momente alături de cei dragi.

CNSU va decide în curând care sunt relaxările care vor veni în prim-plan și ce restricții rămân totuși în vizorul petrecăreților pentru Revelion și Crăciun 2021. În discuție ar putea fi permisiunea de a se organiza petreceri, iar magazinele să poată rămâne deschise până la orele 23:00, arată b365.ro.

Mai mult decât atât, se vorbește și de eliminarea obligativității purtării măștii de protecție în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate. CNSU urmează să aibă în cursul zilei de miercuri o ședință în care să elimine anumite obligații știute de cetățeni până acum.

Ce spun autoritățile?

Surse guvernamentale arată că petrecerile ar putea fi permise de Revelion, iar magazinele ar avea un program extins până la orele 23:00, față de 21:00 cum este în prezent. Acestea noi relaxări vin după scăderea incidenței COVID-19, la nivel național, dar ar putea fi menținute pentru spațiile aglomerate sau în piețe. Alexandru Rafila a declarat că nu recomandă organizarea de evenimente în număr mare de persoane.

Oficialul a menționat că există o presiune mai mare din cauza noii tulpini denumite Omicron care este îngrijorarea principală a cercetătorilor din acest moment. Autoritățile doresc în continuare de la cetățeni să respecte restricțiile și să continue să se vaccineze.

„Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie.

Cred că ficare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact. Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. (…)”, a arătat Rafila.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro