Regulile pe care trebuie să le ştie românii începând de azi, 31 martie. România a intrat Spațiul Schengen aerian și maritim
În noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 30 spre 31 martie 2024, România a intrat în spațiul Schengen aerian și maritim. Acest demers implică unele schimbări privind circulația în aeroporturi și traficul în porturile de la Marea Neagră. Ce reguli s-au modificat privind Schengen.
România a intrat în spațiul Schengen aerian și maritim în noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 30 spre 31 martie 2024. Astfel, începând de astăzi, trebuie să se respecte noi reguli privind circulația pe cale aeriană și traficul din porturile de la Marea Neagră. Iată care sunt acestea!
Ce reguli s-au modificat privind Schengen
Ca urmare a aderării țării noastre la spațiul Schengen aerian, cetățenii români nu vor mai fi nevoiți să prezinte documentele la călătoriile în țările care fac parte din zonă de circulație liberă în Europa. Totuși, prezentarea cărții de identitate, adică a buletinului sau a pașaportului române o măsură obligatorie.
„Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.
Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.
În ceea ce privește cetățenii români minori, nici aceștia nu vor mai trece prin controlul de frontieră de la aeroporturi. Totuși, însoțitorii lor, care trebuie să prezinte de la 18 ani în sus, vor fi nevoiți să prezinte documentele necesare călătoriei și să respecte unele condiții.
Polițiștii vor putea face verificări pentru prevenirea faptelor ilegale
Chiar dacă românii nu vor mai fi obligați să stea la controale de frontieră, agenții de poliție vor putea efectua verificări privind identitatea anumitor persoane, cu scopul de a preveni faptele ilegale, fie în incinta aeroportului, fie în zona de intrare în terminal sau în zona de îmbarcare către porţi.
Noi condiții în porturile de la Marea Neagră
Pentru că România a aderat și la Schengen maritim, portul Constanța devine mult mai atractiv. Controalele vor fi simplificate, însă asta nu înseamnă că nu vor există în continuare verificări vamale sau fiscale. Noile schimbări prezintă avantaje, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
Ce se întâmplă cu vizele Schengen emise înainte de data de 31 martie 2024
Începând de duminică, autoritățile române pot să elibereze vize Schengen, ca urmare a aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație aeriană și maritimă în Europa. Aceste vize vor oferi titularilor posibilitatea de a călători pentru până la 90 de zile, în orice perioadă de 180 de zile, în statele membre.
Vizele de scurtă şedere eliberate de către autorităţile române înainte de data de 31 martie 2024 vor rămâne valabile până la data expirării, dar numai pentru teritoriul României şi în condiţiile stabilite de prevederile Deciziei nr. 565/2014/UE, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).