Reguli noi pentru consumatorii din România. Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la energie

de: Ionuț Vieru
25 05. 2022

Românii vor primi facturile pentru luna aprilie din partea furnizorilor de energie electrică, ele fiind calculate după noile reguli de plafonare. Iată cum trebuie citită factura și cum poți vedea dacă ai beneficiat de plafonare.

Noi reguli pentru consumatori

Un reprezentant ENEL a explica, pentru România TV, cum se citește o factură la energie electrică. Ca și exemplu a fost folosit un apartament cu trei camere pentru perioada 1-30 aprilie 2022, consumul fiind de 246 hw/h.

„Acum de la 1 aprilie 2022, clienţii beneficiază doar de plafonare. Plafonarea este acordată pe baza istoricului de consum din 2021.

Noua schemă cuprinde trei categorii de clienţi. În prima categorie sunt clienţii care au consum între 0 şi 100 kw/h pe lună. Pentru aceştia vom avea plafonare la 0.68 lei pe kw/h.

A doua categorie de clienţi este cea care consumă între 100 şi 300 kw/h pe lună. În cazul acestora avem plafonare la 0,8 lei.

A treia categorie, clienţii care au peste 300 kw/h medie de consum lunar pe anul trecut, nu beneficiază de plafonare”, a explicat reprezentantul Enel.

Prețurile la energie electrică și gaze vor fi plafonate pentru un an

Noul set de măsuri care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, a început de la 1 aprilie. La ce trebuie să fie atenți clienții.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a mai spus că România este în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua anul acesta sprijinul acordat marilor consumatori. Aici vorbim despre combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare a materii prime.

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a spus Ciucă.

Totodată, premierul a precizat că țara noastră va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri.