Reguli noi la terasele din România. Totul a fost deja aprobat

de: Alexandra Chivu
15 07. 2020

Terasele s-au redeschis, de la 1 iunie, cu focuri de artificii și reguli extrem de stricte. Au devenit neîncăpătoare chiar din acea seară. La mai bine de o lună distanță, numărul de persoane infectate cu COVID-19 bate record după record. Cum situația este negativă, autoritățile au decis impunerea unor noi reguli, pe care le-au aprobat miercuri.

Românii au de respectat noi reguli la terasă

Noile reguli pentru terasele din Centrul Istoric al Capitalei au fost aprobate, miercuri, de Consiliul General al Municipiului București, în contextul pandemiei de coronavirus. Între localurile vecine vor trebui montate separatoare din sticlă sau jardiniere înalte, iar perimetrul terasei va fi trasat de Municipalitate astfel încât să se poată respecta un culoar de trecere de patru metri pe mijlocul străzii. Totodată, televizorul va fi permis la terase la marile evenimente cultural-sportive.

  • Trebuie precizat că în regulamentul din 2016 se cerea respectarea culoarului de 4 metri, însă majoritatea patronilor nu respectau acest lucru, iar folosirea televizorului era interzisă.

De asemenea, noul regulament prevede că terasele nu pot fi amplasate în dreptul clădirilor care au fațadele degradate ori cu pericol de prăbușire a elementelor decorative și a tencuielii, iar constatarea va fi făcută de către o comisie stabilită prin dispoziție a primarului general al Capitalei. Stelian Bujduveanu, consilier general PNL, susține că această prevedere se regăsea și în vechiul regulament, mai puțin comisia care să stabilească starea fațadei.

Centrul Vechi, în curând cu un culoar de 4 metri

„La avizare și amplasare se vor utiliza dungile de ghidaj/delimitare ce vor fi figurate pe planurile anexă la prezentul regulament astfel încât să asigure pe axul străzii o distanță (culoar) liberă de 4 m. Este obligatia agentului economic să aibă terasa delimitată. În situaţia în care nu este delimitată avizul nu este valabil. Operatiunea de trasare se va face de către Administrația Străzilor”, se arată în regulamentul propus.

”Între terase se va putea realiza o separare faţă de vecini si maximum 2,5 m față de stradă exclusiv din elemente de mobilier urban din: a) Sticlă (geam securizat) clară, dimensiune maximă L= 1,25m, H=1,50m, montată în cadre metalice, negre, sprijinită pe tălpici şi nefixată în pavajul străzii, nedepăşind suprafața spațiului închiriat. b) Jardiniere de lemn/metal, dimensiuni maxime L=1,25m, H=1,50m, 1=0,50m, simplu aşezate pe pavajul străzii”, mai este notat în document.