Reguli dure pentru patronii de restaurante. S-a aflat acum ce trebuie să facă pentru a-și deschide afacerile
Restaurantele sunt printre cele mai afectate în acestea vremuri. Patronii luptă din greu să-și redeschidă afacerile și totul să intre în termeni normali. Care sunt condițiile pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a funcționa și în interior?
Patronii de restaurante, reguli dure pentru a-și putea deschide afacerile
Bucuria tuturor atunci când s-a ieșit din starea de urgență a fost simpla ieșire la terasă pe care cei mai mulți au așteptat-o. Cu toate astea, restricțiile și-au spus și atunci cuvântul – distanțarea obligatorie dintre mese, masca de protecie pentru trecerea prin interiorul clădirii și cerința de minimum patru persoane la o masă.
Restaurantele, hotelurile, motelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice ar putea funcționa și în starea de alertă cu condiția distanțării între mese de cel puțin doi metri și un număr maximum de patru persoane la o masă, la fel ca în exterior.
De asemenea, mesele trebuie despărțite prin panouri separate. Noul proiect legislativ inițiat în Parlament de PMP arată că ”măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea maximum patru persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese”.
Ce arată proiectul de lege?
Legea 55/2020 prevede că, ”pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”.