Reguli BOR pentru Paște 2020. Cum vor lua românii lumina sfântă

de: Ștefan R. Apostol
09 04. 2020

Într-un comunicat de presă, dat publicității miercuri, 8 aprilie 2020, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis  o serie de îndrumări actualizate pentru parohii şi mănăstiri, subliniind. Deciziile au fost luate în contextul epidemiei de coronavirus.

Reguli BOR pentru Paște 2020

Conform comunicatului slujbele religioase se vor desfăşura doar în aer liber, cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între cei prezenţi. Reamintim faptul că, în data de 12 martie, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis o serie de îndrumări către parohii şi mănăstiri pentru respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, printre care afişarea, la intrarea în lăcaşul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

Reguli BOR pentru Paște 2020. Cum vor lua românii lumina sfântă

Prima decizie a fost cea legată de ”Florii”, astfel că, ”Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică, în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020 și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.”, se precizează în comunicat.

Cum vor lua românii lumina sfântă

Având în vedere că Sărbătoare de Paști este una din cele mai importante în calendarul ortodox, autoritățile bisericești au decis pentru anul acesta limitarea numărului de enoriași ce pot participa la Slujba de Înviere, astfel că în săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

Ca în fiecare an, și anul acesta vom avea parte de ”Lumină”, adusă de la Ierusalim în data de 18 aprilie şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Aceștia vor purta obligatori mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri.

Reguli BOR pentru Paște 2020. Cum vor lua românii lumina sfântă

„Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare”.