Refuzată de 10 famili, o fetiță cu HIV a fost în sfârșit adoptată: motivul generozității gestului
În momentul în care iau decizia de a adopta un copil, cei mai mulți viitori părinți sunt în câutarea copilului perfect sănătos, frumos și cât se poate de mic. Un cuplu gay a avut însă alte principii și și-a propus să ajute un copil foarte bolnav prin adopția sa.
În România, o astfel de adopție ar fi fost imposibilă prin lege, iar copilul ar fi ajuns să moară într-un sistem de stat format din cămine și spitale de stat fără vreun membru al familiei lângă el. Deși este infectată cu HIV de la naștere, o fetiță a avut norocul să se nască în Argentina, unde legislația nu restricționează dreptul nimănui la adopție, independent de orientarea sexuală.
La ora actuală, Damian Pighin în vârstă de 42 de ani și Ariel Vijarra în vârstă de 39 de ani au ajuns să aibă în familie doi copii. Este vorba de fetițiele Olivia și Victoria. Cei doi nu au dus însă din totdeauna o viață simplă. După numeroase proteste, au fost primele persoane gay din provincia Santa Fe care s-au căsătorit, în nord-estul Argentinei.
Aventura lor în materie de adopție a început în 2011, când au decis să-și extindă familia și s-au înscris într-o organizație non-profit intitulată Acunar Familias. O traducere aproximativă ar fi Familii de Leagăn. ONG-ul se ocupă cu facilitarea adopțiilor de copii din sistem care, din diverse motive, nu sunt doriți de nimeni.
Nu a durat mult până când cei doi au reușit să adopte o fetiță în vârstă de doar o lună cu numele Olivia. Chiar dacă era atât de mică, fetița fusese deja respinsă la adopție de aproximativ zece familii. Motivul principal al refuzului a fost faptul că este infectată cu virusul HIV. Înainte de acest set de circumstanțe, cei doi brăbați s-au chinuit timp de trei luni să adopte un copil.
Ca referință, în medie, un copil infectat cu HIV trăiește în medie până la 10 ani. Datorită avansurilor tehnologie în domeniu și a tratamentelor din ce în ce mai avansate, media de vârstă a celor infectați a ajuns însă la câteva decenii, iar șansa la o viață normală este mult mai mare acum decât în urmă cu câțiva ani, se arată într-un raport publicat aici.