Referendumul pentru Justiție a fost deja validat. S-a înregistrat record după record la aceste alegeri

de: Daniel Ștefan
26 05. 2019

Referendumul pentru Justiție a fost deja validat, datorită prezenței la vot care a depășit 30%. Românii au arătat, în sfârșit, că își doresc să trăiască într-o Românie fără corupție, unde toți cetățenii au șansa la o viață mai bună pe meritele proprii.

Referendumul pentru Justiție a fost deja validat

La ora 17.10, prezența la vot la referendum era de 30,07%

Referendumul pentru Justiție și alegerile europarlamentare au înregistrat record după record în ziua de 26 mai. România a făcut un pas important către o democrație reală și au învățat să folosească puterea politică atunci când se află în mâinile lor, adică la urne.

Klaus Iohannis și consilierii săi au gândit bine formularea celor două întrebări și, spre deosebire de referendumul precedent, cel pentru familia tradițională, românii au înțeles exact ce li se cere și au răspuns.

La ora 16:50, prezența la vot la referendum era de peste 28%, iar procentul a crescut de la un minut la altul.

Pentru prima dată, a fost atins pragul prezenței generale la vot a românilor de 6 milioane, în jurul ore 17:00.

Vezi AICI în timp real prezența la vot, până la ora 21:00.

În ce condiții se validează referendumul

Pentru a fi validat, trebuie să fie atins sau depășit pragul de 30% de prezență la vot din totalul persoanelor cu drept de vot. Acest aspect este prevăzut în Legea nr. 3/2000, astfel:

  • Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente;
  • (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform Autorității electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% şi 25% se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Prin urmare, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul acestor persoane, adică 5.480.399 de alegători, iar pentru a fi validat trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule) 4.566.999 de alegători, fie cu opțiunea DA, fie NU.