Reduceri la factura de curent. Așa o citești ca să afli cât plătești, de fapt

Reduceri la factura de curent. Așa o citești ca să afli cât plătești, de fapt

Tu știi cum se citește corect o factură la energie electrică, pentru a descoperi dacă ea conține sau nu erori de plată? Dacă nu, te invităm să parcurgi acest material, în care îți prezentăm pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a nu plăti facturi uriașe la curent, în urma haosului generat de liberalizarea pieţei de energie electrică, care încă nu s-a încheiat.

Reduceri la factura de curent

Îți dorești să plătești facturi mai mici la energia electrică? Atunci ar fi bine să știi să citești corect factura la curent, pentru a descoperi dacă beneficiezi sau nu de reduceri.

Reprezentantul unui furnizor de energie şi gaze a explicat pentru antena3.ro unde trebuie să se uite românii pentru a vedea dacă s-au făcut erori de plată, precum şi în ce parametrii trebuie să se încadreze pentru a avea facturi mai mici. În acest sens, expertul a oferit și un exemplu.

„Avem o factură de energie electrică pentru un client din Bucureşti, un apartament cu 2-3 camere cu un consum normal.

Primul lucru la care trebuie să ne uităm la factura de energie este cantitatea pe care clientul o are facturată. Avem 176 kWh facturați ceea înseamnă că se încadrează în limitele din legislație de 30-300 kWh pe lună.

În cazul acestui client compensarea este de 37.30 de lei. Din păcate, la plafonare, acest client nu se încadrează, pentru că acolo condiţia este ca preţul final facturat clientului să fie peste 1 leu. În cazul acestui exemplu este 0.50 de lei fără alte taxe şi nu se încadrează“, a exemplificat specialistul, potrivit sursei citate.

Citește și: Veste uriașă pentru românii care primesc facturi umflate la curent: „Schimbăm legea“

Așa o citești ca să afli cât plătești

Primul pas în ceea ce privește citirea corectă a unei facturi la energia electrică îl reprezintă citirea totalului de plată și urmărirea totalului schemelor de sprijin.

„Pe prima pagină avem totalul de plată din factura curentă şi totalul schemelor de sprijin. În acest caz, totalul schemelor de sprijin este de 37.30 de lei“, a explicat Ioana Krekan.

Cum beneficiezi de acordarea compensării

„Dacă vă încadrați în acești parametri şi trebuia să beneficiați de acordarea compensării şi plafonării de la stat este foarte important să nu achitați facturile fără aceste reduceri, să vă îndreptați către furnizor şi să așteptați factura recalculată“, a conchis reprezentantul furnizorului de gaze, conform sursei de mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI