Record pentru omenire: obiectul NASA care „atinge” Soarele

de: Diana Radu
30 10. 2018

Sonda creată de NASA a devenit primul obiect creat de om care s-a apropiat cel mai mult de Soare. Condițiile sunt extreme, dar planul nu se oprește aici.

Sonda Parker creată și trimisă de NASA către Soare a înfruntat condiţiile infernale din coroana solară. Acolo sunt temperaturi de 300 de ori mai mari decât la suprafaţa stelei, au anunţat inginerii de la NASA.

Sonda Parker a fost lansată de către NASA pe 12 august. De atunci se îndreaptă cu mare viteză spre Soare. Misiunea ei va avea o durata de șapte ani, timp în care va trebui să traverseze de 24 de ori coroana solară.

Pe 29 octombrie, sonda era la o distanţă de 42,73 milioane de kilometri faţă de Soare. Urmează să doboare precedentul record în domeniu, car e aparţinea sondei Helios 2. A fost stabilit în aprilie 1976.

Călătoria sondei Parker este însă departe de a se fi încheiat. În 2024, aceasta ar trebui să se afle la o distanță de aproximativ șase milioane de kilometri faţă de Soare.

„Au trecut 78 de zile de când sonda Parker a fost lansată şi acum ne-am apropiat cel mai mult de steaua noastră decât în oricare alt moment al istoriei noastre”, a declarat şeful de proiect Andy Driesman.

Sonda poartă numele astrofizicialului Eugene Newman Parker şi e proiectată să reziste unor condiţii dificile de căldură şi radiaţii. Nava a fost dotată cu un scut contra căldurii, care va menţine temperatura instrumentelor la 85 de grade Fahrenheit (29 grade Celsius), chiar dacă sonda va fi supusă unor temperaturi de aproape 2.500 de grade Fahrenheit (1.370 de grade Celsius).

Nava este de mărimea unui mic automobil și a avut un cost total de producţie de 1,5 miliarde de dolari.