Record mondial de rezistență: cât a stat în poziția ”scândură”

de: Puiu Alexandru
17 06. 2019

Planking-ul sau abilitatea de a sta în poziția ”scândură” are beneficii semnificative pentru sănătatea corpului și dezvoltarea musculaturii, iar o doamnă din Canada tocmai a depășit recordul mondial la această activitate.

Oamenii au fost fascinați din totdeauna de superlative absolute, de performanțe extraordinare. Din acest motiv, există un număr mare de persoane a căror viață gravitează în jurul depășirii de recorduri mondiale, chiar dacă, de cele mai multe ori, implică eforturi supraomenești. Acesta a fost și cazul lui Dana Glowacka, un blogger pe subiecte de fitness din Canada.

Dana este doamna din imaginea de mai jos, mama unui băiat adolescent. Ea tocmai a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru menținerea poziției ”plank” (scândură) pentru o perioadă de patru ore și 20 de minute. Fostul record mondial pe acest subiect fusese stabilit în 2015 de către Maria Kalimera și era de doar 3 ore și 31 de minute, cu aproape 50 de minute mai puțin.

Ca referință, un om obișnuit, într-o starea fizică bună, poate rezista aproximativ 5 minute în poziția din imaginea de mai jos, în care întreaga greutate a corpului se sprijină pe coate și pe degetele de la picioare. În mod surprinzător, în loc să cedezi de la durerea coatelor, pieptul te doare mai tare mai tare în acele momente, pentru că te încordezi în continuu. Acesta este și motivul pentru care acea poziție reprezintă un exercițiu important de yoga.

Performanța a fost atinsă în urmă cu puțin timp în cadrul primei Conferințe Internaționale de Antrenament pentru Planking din lume. Actuala deținătoare a recordului mondial a venit din Montreal pentru a le arăta partcipanților ce înseamnă o adevărată dovadă de forță.

Principalul susținător al lui Dana Glowacka a fost fratele său care venit direct la eveniment, după o călătorie de 24 de ore din celălalt capăt al lumii. Performanța de patru ore și 20 de minute va fi depășită cu greu.