Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii. Amenzi drastice pentru șoferii care nu respectă regulile
Probabil ați observat în trafic multe autoturisme care au montate folii pe geamuri. Unele au folii pe geamurile din spate, iar altele pe geamurile din față. Dacă nu știați până acum, foliile de protecție trebuie montate doar în service-uri autorizate de Registrul Auto Român, astfel riscați o amendă usturătoare. Așadar, toți șoferii ar trebui să ia aminte despre recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii.
Ce riști dacă pui folii neconforme
În ultimii ani, tot mai mulți conducători auto nu au ținut cont de recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii și au ales să-și pună folii neconforme pe geamurile din față sau spate.
Se știe că geamurile fumurii sunt extrem de utile atunci când soarele este puternic, iar foliile opresc lumina și reduc efectul de orbire aproape complet.
În vreme ce unii șoferi consideră că folosirea foliilor pe geamuri este un simplu moft, alții sunt de părere că acestea oferă cea mai mare protecție împotriva razelor UV. Pe de altă parte, există reguli clare în legislația rutieră în ceea ce privește montarea foliilor pe geamurile vehiculului.
Ar trebuie să știți că, în funcție de geamul pe care alegeți să le montați, aceste folii nu au dreptul să depășească un anumit grad de opacitate, tocmai pentru a nu afecta vizibilitatea la condus.
Cu toatea acestea, există mulți conducători auto care nu știu acest lucru sau preferă să nu țină cont de aceste reglementări.
S-a întâmplat de multe ori ca acești șoferi să fie opriți în trafic de polițiști și să le fie reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, pentru că au refuzat să-și dea jos foliile.
Cum se aplică corect foliile pe geamurile vehiculului
Indiferent dacă alegeți să păstrați o temperatură optimă în interiorul mașinii sau să îmbunătățiți aspectul estetic al autoturismului, trebuie să țineti cont de recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii.
Drept urmare, RAR (Registrul Auto Român) a făcut public un comunicat prin care erau vizate toate mașinile care au folii montate pe geamuri.
În primul rând trebuie menționat faptul că dacă nivelul de transparență al foliilor nu este cel corect, nu veți putea face ITP-ul vehiculului respectiv, iar în cel mai rău caz, riscați să vi se rețină numerele de înmatriculare.
Aplicarea foliilor pe geamuri se face doar în ateliere autorizate, care vor elibera certificatul de conformitate. Acest certificat indică tipul foliei, vehiculul și atelierul, dar și certificatul de garanție.
Citește și: Cum îți poți recupera banii dacă ai trecut datele greșit pe rovinietă. Ce solicitare trebuie să faci imediat
Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii
Totodată, foliile montate nu trebuie sa prezinte cute, rupturi sau zgârieturi care să afecteze vizibilitatea sau să deformeze optic imaginea. De asemenea, legea interzice foliile din plastic, indiferent de gradul acestora de transparență.
În al doilea rând, geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparență de cel puțin 70%. Mulți șoferi nu știu că câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale față și luneta.
În plus, pentru geamurile care nu fac parte din câmpul de vizibilitate principal nu exista impusă o limita a gradului minim de transparență.
Pe de altă parte, dacă acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul inițial de omologare, trebuie urmărit ca stratul aplicat ulterior să fie uniform.
Citește și: Cod rutier 2020. Ce amendă iei dacă ai folii pe geamurile din față sau parbriz
Șoferii riscă amenzi usturătoare pentru geamurile fumurii
O altă recomandare dată de RAR presupune că foliile pot fi montate pe toate geamurile mașinii, cu excepția parbrizului, dacă sunt respectate condițiile de montaj și dacă este asigurată transparența minimă.
Acestea fiind spuse, șoferii care sunt prinși cu folii neconforme riscă amenzi între 1.300 și 2.900 de lei, în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, se reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.