Recipientele în care nu ar trebui să păstrezi niciodată mâncarea. Pot fi un real pericol pentru sănătate

de: Ioana Bucur
16 01. 2023

„Nu o arunca, cine știe când îmi mai trebuie” – este o replică pe care, dacă nu ai spus-o, cu siguranță ai auzit-o, măcar o dată. Din bucătăriile din toată țara nu lipsesc cutiile de la diferite produse ce ajung să fie folosite pentru depozitarea unor alte alimente. Specialiștii vin cu un avertisment important, dezvăluind care sunt recipientele în care nu ar trebui să păstrezi niciodată mâncarea.

Care sunt recipientele în care nu ar trebui să păstrezi niciodată mâncarea

Cutii, sticle, pahare, chiar și conserve – lista ambalajelor în care cumpărăm diferite produse alimentare, dar care nu ajung la gunoi, ci sunt folosite și refolosite, este destul de lungă.

Cu toate că, în teorie, este un obicei de lăudat, ce ajută la prevenirea risipei unor materiale ce ar putea fi reciclate, ar trebui să ținem mereu cont și să ne punem sănătatea pe primul loc.

Acestea sunt cele trei recipiente în care nu ar trebui să păstrezi niciodată mâncarea și pe care ar fi mai bine să le pui în coșurile pentru reciclare sau să le dai o cu totul altă utilizare în casă.

Astfel, conservele se pot transforma în ghivece, dar nu ar trebui folosite pentru depozitarea alimentelor, chiar dacă sunt spălate cu simț de răspundere.

Sfaturile specialiștilor

Când ții alimente în același recipient în care ai adus acasă un alt produs, există posibilitatea contaminării încrucișate – microbii trec de la un produs la altul.

Acestea sunt cele trei recipientele în care nu ar trebui să păstrezi niciodată mâncarea:

  • Găleata de iaurt sau smântână – sunt recipiente create special pentru a fi de unică folosință, ceea ce înseamnă că, odată deschise, nu mai pot împiedica eficient pătrunderea bacteriilor în interior
  • Sticle PET. În timp ce predarea acestora la un centru de reciclare îți va aduce beneficii și chiar un mic câștig financiar, refolosirea lor acasă poate avea efecte nedorite asupra sănătății tale și a familiei. Germenii din interior se multiplică și vor dăuna organismului. De aceea, evită să reutilizezi sticlele PET.
  • Conserve. Își îndeplinesc funcția de conservare a alimentelor doar până înainte de a fi deschise.

Citește și: Ora la care nu trebuie să mai mănânci ca să slăbești. Descoperirea surprinzătoare făcută de oamenii de știință