Reacția savuroasă a unui cioban român, după ce s-a întors din străinătate. De ce nu vrea să mai părăsească România

de: Ștefan R. Apostol
17 08. 2023

Deși de multe ori românii par apatici când vine vorba de țara lor, sunt doar aparențe, iar unii au ales să se întoarcă acasă, așa cum a făcut-o și un cioban român, pe numele lui Ionuț Lazăr. Dar ceea ce a fost mai interesant este reacția savuroasă a românului, după ce s-a întors din străinătate.

Sunt sau nu românii patrioți?

Lăsând la o parte demagogia politicienilor, nu de puține ori Europa a asistat la dovezi clare de patriotism din partea conaționalilor noștri de-a lungul istoriei.

Printre ei, așa cum scriam recent, s-a numărat și Badea Cârțan, iar ca el au mai fost și alții, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Eminescu și multe alte figuri importante din spațiul danubiano-pontic.

Deși mulți sunt cei care au pus la îndoială sentimentul de naționalism și patriotism al românilor, mai ales după ce au venit și exodurile spre Europa, după anii 90, sentimentul a rămas, chiar dacă uneori a fost dus până la extrem, așa cum a fost cazul regretatului Corneliu Vadim-Tudor și a altora ca el.

Deși sunt mulți acei români, care odată plecați din țară, au ales să rămână dincolo de granițe, iată că mai sunt alții, precum un cioban român care a ales să se întoarcă în România, spunând că Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!”.

Reacția savuroasă a unui cioban român, după ce s-a întors din străinătate

Conform publicației rotalianul.com, este vorba de Ionuț Lazăr, de meserie cioban din județul Mureș, care a decis să vadă cum este viața dincolo de granițe, plecând tocmai în Germania.

Deși tânăr, de deabia 20 de ani, Ionuț Lazăr nu s-a putut adapta la viața din străinătățuri, deși recunoștea că se pot face bani frumoși, mai ales din cosntrucții:

”Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de țară, de familie…

Am zis la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Și-așa se strâng oile de-acum, vin Paștile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun”, spune ciobanul.

Vezi și: Ce s-a întâmplat cu nişte români care au decis să se întoarcă în România, după ani de zile de stat în străinătate. Au povestit tot: „Nu a fost uşor”

De ce nu vrea Ionuț Lazăr să mai părăsească România

Deși nu a stat mult în Germania, Ionuț Lazăr recunoaște că nu există nicăieri un alt loc ca acasă, și ”sunt oameni care își vând casa din locul unde au crescut și se duc la oraș”:

”… pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinți, de lângă bunici. Își vând casa și se duc la oraș, în aglomerația aia. Eu n-aș putea sta la oraș, eu vin nebun de-acolo”, a mai adăugat Ionuț.

Ce a răspuns Ionuț când a fost întrebat dacă s-ar mai întoarce vreodată în străinătate: „Nu! Nici să nu mai aud de ea! Las’ să meargă alții, mai bine stau eu acasă, la oile mele.

„Acasă n-ai stres, n-ai griji, ești oarecum în Raiul tău, ca pe o apă lină, așa… ești liniștit!”, mai spune Ionuț Lazăr.

Vezi și: Pe ce salarii pleacă tinerii din România în străinătate. Au renunţat să dea BAC-ul pentru bani: ”Ce să faci cu diploma?”

Tânărul Ionuț Lazăr le dă un sfat celor plecați

După datele statistice sunt aproape 5,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate, de altfel și Ionuț Lazăr tot de-asta luase decizia de a pleca, dar încele din urmă s-a întors la oile lui.

Ionuț Lazăr: eu le recomand cu tot dragul și cu toată stima să se întoarcă în țară

În același timp, având deja experiența pribegiei, tânărul Ionuț Lazăr le dă un sfat celor care nu s-au întors încă în România:

”Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toți oamenii plecați în străinătate și care și-au lăsat aici poate și familiile, părinții, neamurile.

Dacă o fost în străinătate și o strâns niște bănuți, eu le recomand cu tot dragul și cu toată stima să se întoarcă în țară, să facă ceva pentru ei și pentru țara asta, să n-o lăsăm de izbeliște!

Le recomand să vină și să se ocupe de animale, să strângă vaci, oi, că din animal trăiești, că animalul oferă, produce. Un picuț îi greu, că și mie mi-o fost greu dar încet, încet producția vine.”, mai spune Ionuț Lazăr, conform publicației citate.

Vezi și: Veste importantă pentru românii din Diaspora!

Deși mulți nu s-au întors, iar alții se gândesc să plece, România încă mai are șanse să fie ceea ce trebuie, dar cu condiția ca toți să pună umărul, cam acesta ar fi mesajul transmis de tânărul cioban român, inclusiv cei din diaspora.