15 sept. 2022 | 12:38

Reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă. „Mi-e foarte greu”

Politică
Reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă. „Mi-e foarte greu”
Care a fost reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă

Reacţia lui Victor Ciutacu! Mass-media românească este în fierbere în aceste zile. După ancheta scoasă la iveală de jurnalistul Cristian Andrei la Europa Liberă, au apărut altele noi. O nouă anchetă, de data asta semnată „Recorder”, scoate la iveală alte informații despre plățile făcute de partidele politice. Ce plăți? Plățile din banii publici către diferiți jurnaliști din România, pentru a pune sub preș și doar a lăuda clasa politică. Pintre cei vizați de anchete, și întrebați în cele din urmă, se numără și Victor Ciutacu. Jurnaliștii Recorder au mers pe firul poveștii și la jurnalistul România TV. La insistențele acestora, s-a văzut și reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă. Totul apare în materialul video „PREȚUL TĂCERII. O investigație în contabilitatea presei de partid”, realizat de cei de la Recorder.

Ce este „Separarea puterilor în stat”

Termenul „trias politica” sau „separarea puterilor” a fost inventat de Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède și de Montesquieu. Acesta era un filozof social și politic francez din secolul al XVIII-lea. Publicația sa, „Spiritul legilor”, este considerată una dintre marile lucrări din istoria teoriei politice și a jurisprudenței.

Materialul a inspirat Declarația drepturilor omului și Constituția Statelor Unite. Conform modelului său, autoritatea politică a statului este împărțită în puteri legislativă, executivă și judecătorească.

Charles-Louis de Secondat a afirmat că, pentru a promova cel mai eficient libertatea, „aceste trei puteri trebuie să fie separate și să acționeze independent”, cu alte cuvinte vorbim de „Separarea puterilor în stat”.

Anchete „bombă” în România, sau cum s-a dus pe apa sâmbetei „a patra putere în stat”

Mergând mai departe, odată cu apariția presei scrise, a apărut și termenul de a patra putere. Acesta se referă la presă și la mijloacele de informare, atât în ceea ce privește capacitatea explicită de susținere, cât și capacitatea implicită de încadrare a problemelor politice.

Derivarea termenului de a patra putere provine din conceptul european tradițional al celor trei puteri ale unui stat, și anume clerul, nobilimea și plebeii. Termenul este folosit în multe țări europene, pentru a se referi la separarea puterilor unui guvern în ramurile legislativă, executivă și judecătorească, aș cum spuneam.

România democratică, cea de după 1989, a preluat aceste mecanisme, iar presa autohtonă a devenit, sau ar fi trebuit să devină această a patra putere a unui stat cu pretenții de democrație.

Numai că, după cum arată ultimele anchete, și așa cum scriam ieri în materialul „Site-urile din România care au primit bani de la PSD și PNL pentru a promova mesajele politice. Câți bani s-au cheltuit”, lucrurile stau cu totul altfel.

O anchetă a celor de la Europa Liberă, arăta câți bani publici au cheltuit PSD și PNL. Materialul, semnat de jurnalistul Cristian Andrei, spunea că în primele șase luni din 2022 au cheltuit 10 milioane de euro cu diverse publicații și posturi TV.

În paralel cu ancheta amintită, jurnaliștii de la Recorder au demarat ancheta lor jurnalistică. Aceasta a scos la suprafață alte date care incriminează direct figuri publice importante din mass-media românească.

Printre acestea, contrar acțiunilor sale, în anchetă apare și numele moderatorului România TV, Victor Ciutacu, dar și alte nume din trustul în care activează jurnalistul.

Care a fost reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă

Materialul scris și video al celor de la Recorder a fost publicat recent, iar în acesta apare și reacţia lui Victor Ciutacu când este întrebat de ce a fost plătit de PSD cu 100.000 de euro pentru o emisiune cu Viorica Dăncilă.

Întrebat de reporter despre aceste acuzații, Victor Ciutacu pare nevinovat și pare-se că nu știe despre ce este vorba:

„Reporter: Credeţi că mai puteţi face jurnalism obiectiv când instituţia la care lucraţi a primit bani de la partidele politice?

Victor Ciutacu: Aveţi dumneavoastră o hârtie la mâna ca instituţia la care lucrez e finanţată de partide politice? Eu nu sunt implicat în partea comercială a postului. Pot să vă spun că, în esenţă, pe mine nu mă încurcă cu absolut nimic nici finanţarea, nici lipsa ei.

Reporter: Noi avem un contract între PSD şi România TV care se referă strict la emisiunea moderată de dumneavoastră cu fostul premier Viorica Dăncilă. Emisiunea a costat 100.000 de euro. Asta voiam să vă întrebăm…

Victor Ciutacu: Numai noutăţi aflu de la dumneavoastră. Eu nu am cunoştinţă despre finanţarea emisiunii mele de către PSD. Eu nu mi-am schimbat comportamentul de 25 de ani, de când lucrez în presă. Mi-e foarte greu să cred că mi l-aş putea schimba fiindcă o am invitata pe doamna Dăncilă sau pe orice alt premier al României.”

Concluzie

Anchetele bombă se pare că nu se vor termina aici, iar noi dezvăluiri vor scutura din temelii presa românească. Deontologia profesională a presei, în general, este aceea a imparțialității, a publicării de informații coerente, corecte și nepărtinitoare, despre tot ceea ce înseamnă politică, social, etc.

Din păcate, o parte a presei a demonstrat că separarea puterilor în stat nu este altceva, decât un termen, și-atât.

PlaySport
Marele campion, AVENTURĂ amoroasă cu artista cunoscută de toată lumea! S-a aflat ce au făcut
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Digi24
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte de a cumpăra de pe aceste platforme Citește mai
Cancan.ro
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Stirile PROTV
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
EVZ.ro
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Adevarul
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Capital.ro
Prime de Paşte oferite de angajatorii români. 7 din 10 companii vor oferi beneficii extra
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Locuri de MUNCĂ disponibile! Se oferă SALARII de 6.500 de lei
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro