Reacția BOR după derapajul Părintelui Calistrat. Cum privește Biserica Română agresiunea unui preot față de o enoriașă

de: Rosu Ioana
11 11. 2022

În cursul serii de miercuri, Părintele Calistrat a devenit subiectul unui scandal uriaș, după ce acesta a fost surprins în timp ce lovește o enoriașă în curtea Mănăstirii Vlădiceni. Femeia agresată a ajuns la spital, iar ulterior a depus plângere împotriva preotului. Cazul Părintelui Calistrat a fost mediatizat, ajungând inclusiv în atenția BOR, care a venit și cu prima reacție în acest sens. Iată cum califică comportamentul lipsit de cumpăt al duhovnicului.

Cum este explicat gestul Părintelui Calistrat de către BOR

Părintele Calistrat este unul dintre cei mai iubiți și apreciați preoți din România, acesta având chiar un canal pe YouTube, acolo unde le oferă românilor sfaturi de viață duhovnicești pentru a trece mai ușor prin situațiile neplăcute sau îndoielnice. Fără doar și poate, mii de credincioși se adună la Mănăstirea Vladiceni pentru a participa la slujba rânduită de duhovnic, dar nimeni nu a bănuit până acum ce reacții poate ascunde acesta.

În urma scenelor violente apărute în spațiul public, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat părerea vizavi de acest eveniment nefericit prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

Acesta a descris răbufnirea și lipsa de autocontrol a Părintelui Calistrat drept „o violență demascată brusc”, reiterând ideea înfățișarii influenței Diavolului sub forma unei imagini deformate.

„Impostura morală și spirituală răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență.

O violență demascată brusc. Diavolul, cel care inspiră slava deșartă, cel care ațâță plăcerea de a fi adulat public și care ne joacă abil pe degete, inducându-ne o imagine deformată de sine și făcându-ne să credem că am fi importanți, e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, agresiv și vulgar”, a transmis Vasile Bănescu.

Cum a explicat Părintele Calistrat gestul de a lovi o enoriașă

În continuare, Vasile Bănescu a explicat diferitele forme în care Diavolul se arată în viețile noastre, îmbrăcând haine și înfățișări diverse. Din toate aceste descrieri ale răului, este evidentă dezaprobarea cu care reprezentantul BOR privește scenele violente care au avut loc în curtea lăcașului sfânt, fiind săvărșite chiar de un preot.

„Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureșă, lejeritatea suspectă față de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravității, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine.

Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăși, excesul, insolența, aroganța, nebuneasca luare în deșert a numelui Domnului devin condițiile optime pentru o gravă și rușinoasă prăbușire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Într-un interviu pentru , Părintele Calistrat a explicat motivul pentru care și-ar fi pierdut controlul și ar fi lovit o enoriașă care se află în preajma sa. Potrivit duhovnicului, cea care l-a agresat atât pe el, cât și pe alți preoți și călugări a fost enoriașa, care nu se afla la prima abatere. Acesta a explicat că înainte să recurgă la gestul violent, le-a atenționat pe cele două surori cu privire la interdicțiile impuse în jurul locașului sfânt, acestea ignorând cu desăvșire.

„Eu citeam moliftele Sfântului Vasile şi era clar că erau pregătite de isterie. Şi eu le-am explicat cele 4 puncte conform legii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, că nu au voie să se ia de lume, să jignească persoane sau să agaseze.

„Ştii tu, gunoiule, legea?!” Și au scos telefonul să mă filmeze și când să i-l iau cealaltă mi-a pus piedică și m-am dus cu genunchiul în trotuar. M-am ridicat, îmi împins-o pe aia de umăr, i-am luat telefonul și l-am izbit jos, și i-am spus paznicului să le dea afară”, a explicat el.

„Sunt cel mai pașnic om”

Părintele Calistrat se autodescrie drept cel mai pașnic om, până când ceva sau cineva ajunge să îl enerveze foarte tare. Duhovnicul a insistat asupra faptului că cele două femei care au început scandalul sunt cunoscute cu niște probleme psihice, dar cu toate acestea el a încercat să vadă în ele partea bună, dincolo de aceste deviații. Chiar și așa, femeile au întrecut orice limită admisă de părinte, iar consecințele le-a văzut toată țara.

„Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar dacă îți calci atribuțiile, mă scoţi din papuci (…). Aseară s-a depășit limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, poate nu depășeam limita.(…) Mai multă lume a avut tangenţe cu ele.

Sunt uşor deviate, în rest n-am nimic cu ele, sunt două suflete. Poate unii spun că trebuie să rabzi. Rabzi până la o limită. Dar când faci lucruri premeditate, obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă isterică nemăritată să faci teatru în faţă la 500 de oameni?”, a mai spus Părintele Calistrat.