RCS & RDS și cel mai mare scandal în care a fost implicat: „Distruge concurenţa şi dictează legi Parlamentului şi Guvernului”

RCS & RDS și cel mai mare scandal în care a fost implicat: „Distruge concurenţa şi dictează legi Parlamentului şi Guvernului”
RCS-RDS implicat într-un scandal de zile mari?

Într-o piață media, unii ar spune cam aglomerată, gigantul român RCS-RDS este pus sub presiunea unor proprietari de televizuni și a unui nou cadru legislativ. Ideea este că RCS- RDS, care are serviciile de retransmitere prin cablu, a intrat în vizorul Parlamentului, în urma unor presiuni făcute de terțe persoane, precum Adrian Sârbu și alții. Un nou element se mai adaugă în această ecuație, un act normativ, în discuție pe masa parlamentarilor, prin care se dorește modificarea Legii Audiovizualului, în speță dreptul cabliștilor, recte RCS-RDS, de a deține și conținut media propriu. Lucrurile par a se complica, dar în urma acestui scandal, apare fostul director al Digi24, Mihai Stegerean, cu o poveste despre cine, ce, cum și când.

RCS-RDS implicat într-un scandal de zile mari?

În ultimele luni au apărut tot mai multe voci care au reclamat, într-un fel sau altul, monopolul RCS-RDS pe piața media din România. Departe de adevăr, interesele sunt cu totul altele, primul care reclama acest aspect fiind nimeni altul, decât Adrian Sârbu, supărat că noile sale posturi TV nu sunt incluse în grila companiei, în pachetul posturilor de știri.

Reclamațiile lui Adrian Sârbu ajungeau și pe masa CNA, for care amenda, de altfel, compania, somând-o în același timp să reglementeze situația. Ulterior, au mai apărut și alte voci care reclamau monopolul, dar mai nimic concret, până când s-a ajuns să se discute de un nou proiect de lege care să modifice actuala lege a Audiovizualului, pe speța cabliștilor care au conținut propriu.

În lumina acestor situații apare o poveste publicată de fostul director al Digi 24, care relatează un episod întâmplat cu exact 11 ani, înainte de momentul lansării postului TV Digi24, la vremea aceea având numele de Digi TV.

„Nu vă repeziți să credeți că dezbaterea aceasta este reală”

Cel care povestește acest episod se numește Mihai Stegerean, acesta povestind de fapt despre scindarea Realitatea TV, despre Sebastian Ghiţă, Elan Schwartzenberg, și Sorin Ovidiu Vântu.

În esență, fostul director Digi TV (Digi 24), povestește cum s-au negociat introducerea în grila de retransmisie a celor două noi posturi scindate din Realitatea TV condusă de Vântu.

Este vorba de România TV și Realitatea TV. De ce toată această dezvăluire? Răspunsul îl dă tot Mihai Stegerean, în finalul textului publicat de acesta pe Facebook:

„Ce vreau să spun, nu vă repeziţi să credeţi că dezbaterea aceasta este reală. Politicienii nu sunt interesaţi să schimbe felul în care se întâmplă influenţarea sau nu a pieţei tv; ei ar fi mulţumiţi doar că influenţa respectivă să le fie favorabilă în 2024 şi, pentru asta, sunt dispuşi să scoate armele “legalităţii” pe masă negocierii.

Adrian Sârbu ştie şi el asta de pe vremea când influenţa decisiv piaţă, dar acum încearcă să se alipească la răzbel, pentru a câştiga ceva palid pentru businessul său. Are dreptate sau nu, spuneţi voi!”, spune Mihai Stegerean, conform Pagina de Media.

Jocurile nu sunt încă făcute, iar RCS-RDS va trebui să gândească care îi sunt pașii următori, în lumina acestor noi situații. De altfel, într-un comunicat recent emis de companie, nunța că își rezervă „dreptul de a ne apăra afacerea de orice atac nejustificat, defăimător sau calomnios, apelând la toate căile legale de care dispunem.”