RCA 2023. Cresc prețurile polițelor pentru acești șoferi. Vești proaste la început de an
Anul 2023 a adus schimbări când vorbim de emiterea de polițe RCA, asta însemnând, în funcție de anumite criterii, majorarea sau diminuarea sumelor plătite asigurătorului RCA de posesorii de autoturisme. Practica nu este nouă, fiind deja regăsită și în alte state europene. Acum contează modul cum va fi implementată și dacă aceste criterii sunt, într-adevăr, respectate în consecință.
Cum se calculează polițele RCA
De-a lungul anilor, mulți și-au pus problema cum se calculează polițele RCA, sau cum stabilesc companiile de asigurări prima de asigurare auto. O altă întrebare ar fi dacă există ceva ce puteți face pentru a economisi la asigurare?
În general, cu cât riscul și costul de soluționare a unei cereri de despăgubire sunt mai mari, cu atât prima de asigurare este mai mare. Haide să analizăm 5 factori care determină cât plătești pentru asigurarea auto.
Vezi și: Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA. Sancțiune drastică pe lângă amendă
1. Dosarul tău de conducere
Un cazier auto curat se traduce printr-o primă mai mică. Un șofer cu accidente cu vinovăție reprezintă un risc pentru compania de asigurări. Și, probabil, vei plăti mai mult dacă ai mai mult de o amendă în ultimii 3 ani pentru lucruri precum excesul de viteză sau conducere neglijentă.
2. Cât de mult conduci și unde
Dacă locuiești sau conduci într-un oraș, vei plăti probabil mai mult pentru asigurare. Acest lucru se datorează faptului că orașele au o incidență mai mare a furturilor de mașini, iar cu mai multe mașini pe șosele, accidentele se întâmplă mai des.
În plus, cu cât petreci mai mult timp la volan, cu atât crește riscul unui accident. Un alt factor luat în calcul, mai nou, de asigurătorii RCA este ponderea riscurilor de accidente în orașul de reședință, de exemplu.
3. Marca și modelul mașinii
Companiile de asigurări au tarife de asigurare diferite pentru diferite mărci și modele. Acestea iau în considerare șansele ca mașina ta să fie furată sau avariată într-un accident și cât de mult va costa reparația.
Dacă ești în căutarea unei mașini mai puțin costisitoare de asigurat, consultă nomenclatorul care îți arată acete aspecte. În general, tarifele sunt mai mari pentru vehiculele mai noi și pentru mașinile sport, dar caracteristicile de siguranță ale unei mașini pot contribui la scăderea primei.
4. Franșiza plătită de asigurat
O franșiză este suma pe care o plătești în cazul unei daune. Cu cât franșiza este mai mică, cu atât prima este mai mare. Dacă ai făcut multe cereri de despăgubire, asigurătorul poate mări franșiza de asigurare.
5. Tipul și valoarea acoperirii
În general, cu cât ai mai multă acoperire, fie standard sau opțională, cu atât prima dde asigurare a poliței RCA este mai mare. De cele mai multe ori, poți personaliza polița RCA pentru a se potrivi nevoilor tale. De exemplu, ai putea adăuga mai multă acoperire pentru răspundere civilă sau ai putea mări franșiza.
Poți, de asemenea, să adaugi sau să elimini acoperiri precum „Coliziune și răsturnare”. În acest caz te protejează pentru daunele produse vehiculului, indiferent de cine este vinovat, cu condiția ca asigurătorul să aibă această specificare în contractul poliței RCA.
Dacă există opțiunea „Toate riscurile”, altele decât coliziunea sau răsturnarea, o astfel de poliță RCA te protejează împotriva furtului, vandalismului, grindinei sau exploziei, dar ca și în cazul anterior, este important ca asigurătorul să aibă acest aspect inclus în ofertă.
Vezi și: Cresc prețurile polițelor RCA din 2023?! Frauda care îi lovește din plin pe șoferii din România
Cresc prețurile polițelor RCA pentru acești șoferi în 2023
Întorcându-ne la punctul doi, enunțat anterior, începând cu acest an toți asigurătorii de polițe RCA au introdus o nouă evaluare premergătoare eliberării polițelor. Așa cum spuneam, alt factor luat în calcul, mai nou, de asigurătorii RCA este ponderea riscurilor de accidente în orașul de reședință.
Asta înseamnă că, în funcție de numărul de accidente în orașul de reședință, polița RCA va crește, în condițiile în care tu ca șofer locuiești într-un oraș cu risc ridicat de accident.
Mai exact, dacă reședința ta este într-unul din orașele considerate de risc, o să plătești pentru polia ta mai mult. În celălalt scenariu, și anume dacă locuiești într-un oraș sau județ, unde unde rata de producere a accidentelor este mai mică, atunci costul poliței RCA va fi mai mic.
Conform statisticii, zona de est a țării, Moldova, este zona cu cea mai mare rată a acidentelor. Aici, în funcție de județ și raportul accidentelor, polița RCA poate ajunge și la 1.300 de lei, dacă rata este mai mare, decât într-un alt județ, în acest caz prețul putând ajunge chiar și la 800 de lei pentru o poliță RCA.