RCA 2020. Se schimbă regulile în acest an: principalele modificări

de: Emanuela Pană
30 07. 2020

Atenție, șoferi! ASF anunță că se vor modifica regulile RCA, iar potrivit ultimelor informațiilor, aceste schimbări vor afecta considerabil șoferii asigurați. Ce se va întâmpla cu tarifele pentru asigurările auto aflați în paragrafele următoare.

Se schimbă regulile RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că analizează modificarea normei 20/27 care vizează asigurările auto. ASF are în vedere modificarea legislației RCA, care implică și schimbarea legii 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (pentru a parcurge textul de lege, click aici).

„Motivele pentru care se doresc aceste schimbări sunt următoarele: declanșarea procedurii de infrigement împotriva României și escaladarea tensiunilor dintre firmele de asigurare și service-uri.

Așadar, tarifele de primă practicate sunt oferite de către un actuar avizat de către ASF în baza unui raport scris. Ulterior acesta este transmis conducerii asiguratorilor RCA, care atestă următoarele:

  1. Tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  2. Calitatea datelor utilizate respectă cerințele menționate de prevederile legale în vigoare“.

Totodată, ASF cere eliminarea articolului care specifică că firmele de asigurare sunt obligate să notifice ASF cu 60 de zile înainte de a modifica tarifele, însă, acestei modificări se opune Consiliul Concurenței, care urmărește îndeaproape respectarea legislației comunitare în România.

Care este poziția Consiliului

Consiliul Concurenței aduce aminte de situațiile din anii 2015-2016, când tarifele au crescut îngrijorător, constatându-se majorări de chiar 200% ale prețurilor RCA, în decurs de doar câteva zile. La scurt timp, însă, Consiliul a amendat cu zeci de milioane de euro firmele de asigurare care au vândut RCA la prețuri scandaloase.

„Acest lucru a contribuit la creşterea volatilităţii pieţei RCA şi la majorări succesive ale tarifelor. Considerăm că informarea reglementatorului cu privire la intenţia de majorare a tarifelor cu cel puţin 60 de zile înainte de implementare ar asigura o anumită stabilitate a pieţei“, se arată într-un comunicat al Consiliului.