Răsturnare de situație în războiul Rusia – Ucraina. Anunț surpriză, ce se întâmplă cu negocierile de pace

Răsturnare de situație în războiul Rusia – Ucraina. Anunț surpriză, ce se întâmplă cu negocierile de pace
Rusia transmite Ucrainei cererile sale în cadrul negocierilor de pace

Negocierile de pace duse de Rusia și Ucriana se pare că au ajuns la un impas. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministeruli rus de externe, Maria Zakharova a anunțat că Rusia nu mai are încredere în negociatorii ucraineni și că există toate șansele ca negocierile să se încheie fără a avea un punct comun. Rusia este pregătită pentru un comportament inconsecvent al Ucrainei în timpul negocierilor, a declarat azi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Maria Zakharova: „Rusia, pregătită pentru comportamentul haotic al Ucrainei la negocieri”

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc o nouă rundă de negocieri între cele două părți, dar, după cum a remarcat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, „în ultimii ani, Kievul a avut exact aceeași abordare și în cazul altor negocieri”.

„Din partea biroului unei persoane care se numește președinte ucrainean și care are puteri corespunzătoare a existat o cerere de a purta discuții, Rusia nu a respins această cerere. Apoi, ca întotdeauna, la propriu și la figurat, a început un circ din partea regimului de la Kiev.

Într-un minut vin, în următorul nu mai vin, într-un minut sunt gata să participe, în următorul nu mai sunt. Era Moscova pregătită pentru asta? Da, bineînțeles”, a declarat ea într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24.

Diplomatul a precizat că soarta acordului de la Minsk este cunoscută, dar nu a fost pus în aplicare. „Acesta este un aranjament clasic care indică faptul că regimul nu este independent, ci controlat. Și în al doilea rând, negocierile sunt folosite ca o mișcare de distragere a atenției„, a subliniat ea.

Din această cauză, potrivit purtătoarei de cuvânt, Rusia și-a pierdut deja încrederea în negociatorii ucraineni, astfel că situația se desfășoară pe teren.

„Acum nu mai este vorba de ‘încredere și verificare’, ci pur și simplu de ‘verificare’, deoarece nu mai există încredere în acești oameni de mult timp”, a subliniat Maria Zakharova.

Rusia transmite Ucrainei cererile sale în cadrul negocierilor de pace

Rusia a prezentat Ucrainei un proiect de document în care sunt prezentate cererile sale în cadrul negocierilor de pace între cele două părți, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Mingea este în terenul lor. Așteptăm un răspuns.”, a declarat Peskov astăzi, conform Financial Times.

Peskov a declarat că Moscova a prezentat Kievului un proiect de document clar formulat și amănunțit în cadrul negocierilor de după invazia Rusiei, dar a semnalat puține progrese în acest moment. Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că discuțiile se aflau într-un punct mort.

Cele două părți au anunțat un schimb de proiecte de propuneri de pace în martie, în timpul unei reuniuni a delegațiilor ruse și ucrainene la Istanbul. De atunci, discuțiile au părut să stagneze. Între timp, Rusia a declarat că și-a pierdut încrederea în echipa de negociere a Ucrainei.

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Ucraina a transformat discuțiile într-un circ și a acuzat Kievul că și-a schimbat poziția pentru a distrage atenția. Discuțiile privind o potențială încetare a focului au eșuat în această lună, când Kievul a acuzat Moscova că a comis crime de război, inclusiv că a măcelărit sute de civili și le-a jefuit casele, în orașele controlate de Rusia înainte de a-și retrage forțele din centrul Ucrainei.

De asemenea, ministrul de externe al Turciei a declarat că progresele s-au blocat în ceea ce privește apelurile Ucrainei ca statele terțe să semneze garanții de securitate colectivă asemănătoare articolului 5 al NATO.