Răsturnare de situație în războiul din Ucraina! Lovitură pentru Putin, Rusia pierde controlul la Marea Neagră

de: Sabina Anastasia
04 11. 2023

Vineri, 3 noiembrie, a fost cea mai intensă zi de bombardamente din anul 2023. Peste 100 de orașe și sate au reprezentat ținta forțelor armate ruse. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Vladimir Putin pierde controlul în regiunea Mării Negre. Cum evoluează războiul acum.

3 noiembrie 2023, cea mai neagră zi pentru Ucraina

Kievul a precizat că vineri, 3 noiembrie 2023, a fost cea mai intensă zi de bombardamente din anul curent. Forțele armate ruse au lovit 118 orașe și sate ucrainene în decurs de 24 de ore. Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost de asemenea vizat de atacuri majore.

Drone rusești ar fi lovit ținte civile în Harkov, potrivit informațiilor comunicate de ucraineni. Din cauza bombardamentelor, în oraș, dar și în proximitatea lui s-au declanșat incendii.

Primarul Harkov nu a vorbit despre victimele atacurilor

Primarul Harkov, Ihor Terekhov, nu a oferit detalii despre incendiul declanșat în oraș și în proximitatea acestuia. Edilul a precizat doar că flăcările sunt ținute sub control. Nu a confirmat însă nimic cu privire la existența sau raportarea unor victime ale evenimentului.

Pe de altă parte, guvernatorul regional Harkiv Oleh Synehubov a precizat că atacurile Rusiei asupra orașului Harkov au continuat și în noaptea de vineri spre sâmbătă. Mai multe explozii au fost auzite de localnici. Un loc în care se aflau mai mulți civili a fost bombardat, potrivit oficialului.

Citește și: „Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane reprezintă o statistică“ – Rusia a pierdut 300.000 de soldați, mii de tancuri, sute de avioane și elicoptere

Rusia ar pierde controlul asupra Mării Negre

Toate bombardamentele au loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerează că războiul ar putea să ia o altă întorsătură. Totul din cauza faptului că omologul său rus ar pierde controlul asupra Mării Negre, potrivit declarațiilor făcute la ceas de seară, vineri, 3 noiembrie 2023.

„Rusia pierde treptat controlul asupra Mării Negre și se retrage în partea de est a apelor. Sunt încrezător că Ucraina va câștiga (războiul – n.r.). Aveți încredere în voi!”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs difuzat seara, cum a obișnuit să facă de la începutul conflictului.

Citește și: Marile puteri ale lumii ”decid” soarta Ucrainei. Ce planuri au pentru desfășurarea războiului în Arabia Saudită

5 drone ucrainene, doborâte de armata rusă

Între timp, Ucraina încearcă să construiască o nouă linie de transport maritim pentru a resuscita exporturile pe mare. Rusia, în schimb, a informat că orice navă va fi considerată o potențială țintă militară, renunțând la ideea de a încheia un acord cu ONU pentru transportarea mărfurilor ucrainene.

În ziua precedentă, joi, 2 noiembrie, Rusia a susținut că a doborât 5 drone ucrainene. Presa rusă a informat că trupele armate au doborât 4 drone identificate deasupra Crimeei și una de deasupra Mării Negre. Agenția de presă TASS a citat Ministerul Apărării de la Kremlin confirmând această informație.