Răsturnare de situație cu „hepatita misterioasă” în România. Anunțul surpriză al lui Alexandru Rafila

de: Ionuț Vieru
30 04. 2022

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că în România avem zeci de cazuri de hepatită necunoscută la copii, în fiecare an, și că nu este o chestiune neapărat nouă.

Ministrul Sănătății, despre hepatita „misterioasă”

Alexandru Rafila s-a referit la cazul fetiței de cinci ani, prima suspiciune de această nouă hepatită din România. Ministrul Sănătății a precizat că a găsit „niște oameni extraordinari” la Spitalul Grigore Alexandrescu și la Institutul Fundeni, fetița fiind programată pentru operați în cursul zilei de sâmbătă.

”S-a crezut că este vorba de o hepatită de cauză necunoscută, situaţia este foarte serioasă, dar azi am aflat că nu este vorba despre o hepatită de cauză necunoscută, este vorba despre o afecţiune genetică -Boala Wilson – care duce la o insuficienţă hepatică gravă şi care se pretează pentru transplant.

Deja copilul a fost transferat şi mâine o echipă mixtă (…) va efectua un transplant de urgenţă la acest copil, dar care nu are nicio legătură cu hepatitele”, a afirmat Rafila.

OMS a anunțat că 170 astfel de cazuri de hepatită necunoscută au fost raportate în 11 țări din Regiunea Europeană și SUA. Cu toate acestea, Alexandru Rafila a spus că „nu avem decât supoziții, nu avem niciun fel de argumente științifice solide”.

Sfaturi de la medicul Mihai Craiu

Doctorul Mihai Craiu a dat câteva sfaturi cu privire la noua hepatită care a început să îngrijoreze părinții. De ce trebuie să ne ferim, ce trebuie să facem și ce medicament să nu abuzăm?

„Ce putem face?

Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale

Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid”, a explicat medicul Mihai Craiu, într-o postare pe Facebook.

Până în prezent, cele mai multe cazuri de hepatită necunoscută au fost raportate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 114 la număr, în Spania 13, Israel 12, SUA 9, Danemarca 6, Irlanda 5, Țările de Jos 4, Italia 4, Norvegia 2, Franța 2, România 1 și Belgia 1.