Răsturnare de situație cu certificatul verde în UE de pe 1 februarie. Regulile care au apărut
Începând cu data de 1 februarie 2022, se schimbă regulile de călătorie în Uniunea Europeană. Astfel că certificatul digital, cel care atestă vaccinarea, este valabil numai în anumite condiţii şi este absolut necesară doza booster. În prezent, în ţara noastră, în jur de 2,4 milioane de oameni au şi booster-ul administrat, astfel că nu au motive de îngrijorare.
Ce se întâmplă cu certificatul verde în UE de pe 1 februarie
Mai mulţi români, care lucrează în străinătate sau au vacanţe planificate în vestul Europei, nu au stat pe gânduri și au făcut și a treia doză de vaccin anti-COVID.
Începând de marți, se poate întra intr-o altă țară UE cu documentul online care dovedește că aveți două doze de vaccin numai dacă nu au trecut mai mult de nouă luni de când ați făcut-o pe ultima. În acest sens, certificatul care atestă vaccinarea este valabil numai dacă aveți și doza booster.
„De la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu în interior, un certificat care este valabil cu 3 doze sau 2 doze după caz. Deci cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze în cazul în care au încheiat schemă de vaccinare cu mai multe de 270 de zile anterior.
Vestea bună dacă vreți este că toți acești cetățeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiți la nivelul Uniunii, așa este recomandarea, atât de carantină cât și de testare”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Un număr mare de români care lucrează în afara țării sau pur și simplu pleacă în vacanțe s-au grăbit în ultimele zile să se vaccineze cu doză booster.
Consiliul Uniunii Europene a făcut o recomandare tuturor persoanelor care nu au un certificat verde valabil să facă un test înainte de a pleca din țară sau la 24 de ore după sosirea la destinație. În plus, Consiliul European recomandă că navigatorii, lucrătorii din domeniul transporturilor, dar și pacienții care călătoresc din motive medicale grave să fie scutiți de noile cerințe. În afară de acestea, nici copiii sub 12 ani nu au nevoie de certificatul digital atunci când ies din țară.
Din totalul de 11 milioane și jumătate de certificate digitale ce au fost descărcate până acum, cea mai mare parte din ele, peste 90%, a fost generate pentru persoane vaccinate, adică peste 10 milioane. Doar puțin peste 4% din totalul certificatelor includ și un test negativ, iar mai puțin de 6% atestă trecerea prin boală. Cele mai noi date demonstrează că, în România, sub 15 la sută din populația eligibilă s-a vaccinat cu doza booster.